DR. LOTZ KÁROLY

Full text search

DR. LOTZ KÁROLY
DR. LOTZ KÁROLY közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter: Tisztelt Ház! Kedves Képviselő Úr! A határátkelőhelyek és a hozzá vezető utak fejlesztésének üteme - számos megtett intézkedésünk ellenére - sem tud lépést tartani az örvendetesen növekvő forgalmi igényekkel.
Ugyanakkor vannak jelentős eredményeink. A képviselő úr által is említett négy határátkelőhelyhez vezető út a közelmúltban 650 millió forint értékben megvalósult. A PHARE-segély és a költségvetési forrás felhasználásával megkezdődött, illetve a közeljövőben indítható a nagylaki, ártándi, gyulai, záhonyi, valamint a rábafüzesi, a rédicsi és a rajkai határátkelőhelyek bővítése. Ezek rendkívül költségigényes, ám elkerülhetetlenül szükséges beruházások. Mint képviselő úr láthatja, igen-igen széles, már-már az ország teherbíróképességét meghaladó határátkelőhelyi programot vállaltunk fel.
A következő két évben az e célra fordítható költségvetési keret és a PHARE-segély együttes értéke megközelíti a 6 milliárd forintot és ezáltal a legforgalmasabb átkelőhelyek feszítő problémáit tudjuk orvosolni.
Tájékoztatom a Házat, hogy az elmúlt hónapban aláírt egyezmény keretében sikerült az Európai Unióval több évre szóló PHARE-segélyprogramot indítani. Ez a számunkra határátkelőhely- és közlekedésfejlesztési célokra két év alatt összesen 12,5 millió ECU-t biztosít, melynek kiegészítésére szükséges költségvetési forrás csak a jövő évben 1,8 milliárd forint nagyságrendű.
A sürgetően megoldandó fejlesztési feladatok sajnos egyszerre jelentkeznek meglévő határátkelőhelyeinken, nem is beszélve a jogos társadalmi igényről az új kishatár-átkelőhelyek megnyitása érdekében.
Az illetékes társminisztériumokkal együtt minden forrásszerzési lehetőséget igyekszünk kihasználni és a jövőben is ezt kívánjuk tenni. Tény, hogy a legforgalmasabb horvátországi kapu, a letenyei határátkelőhely forgalma folyamatosan növekszik. Ugyanakkor az is megállapítható, hogy a letenyei forgalomban jelentkező fennakadás általában időszakos, leginkább hétvégeken, a képviselő úr által is említett bevásárló turizmus időszakával egybeeső napokon tapasztalható.
Véleményem szerint ezért a probléma megoldására elsősorban azokat a lehetőségeket kell keresni, amelyek a teherforgalom határon történő átléptetésének gyorsítását eredményezik. Ennek vizsgálatát a legrövidebb időn belül ismételten elrendelem. Letenyéhez a forgalom túlnyomó része az M7-esen és ma még sajnos a 7-es főúton át vezet. Az M7-es autópálya megvalósítása érdekében komoly lépéseket tettünk, kiépítése természetesen a határ térségében is egy csapásra megoldaná a forgalmi problémákat. Ez azonban csak hosszú távon lehetséges.
(15.40)
A koncesszióba adás érdekében meghirdetett nemzetközi tárgyalás folyamatban van, annak előminősítő szakaszát befejeztük.
A fő kérdés, hogy megkapja-e a következő évek során az M7-es projektje a koncesszióba adáshoz elengedhetetlenül szükséges állami támogatást. Jelezni szeretném, hogy az Útalap jelenleg körvonalazódó '95. évi pénzügyi lehetőségei újabb munkák elindításához nem elegendőek, sőt a már megkezdett munkák leállítása is fenyeget, halasztásukat mérlegelni kell, mivel azok finanszírozási feltételei - az Útalap reálértékének csökkenése miatt - nincsenek biztosítva. Már csak ezért is kérem tisztelt képviselőtársaimat, hogy az Útalap további csökkenésének elkerülése érdekében legalább a kormány által elfogadott módosító javaslatokat szíveskedjenek szavazataikkal támogatni.
Úgy ítéljük meg, hogy az országhatárt Letenyén átlépő forgalom érdekében a jelenlegi legsürgetőbb feladat a 7-es számú főút Nagykanizsa-országhatár közötti szakasza állapotának javítása, amit 1995-ben mindenképpen meg kívánunk kezdeni - ahogy ezt legutóbbi kanizsai látogatásom során személyesen is megígértem -, a tótszerdahelyi csomópont átépítését pedig végre kívánjuk hajtani.
Ami a képviselő úr által felvetett határátkelőhely előtti kamionsáv megépítését illeti: mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy az ehhez szükséges fejlesztési forrást mielőbb biztosíthassuk, beleértve a PHARE-segély igénybevétele lehetőségének ismételt felülvizsgálatát. A végrehajtás időpontjának megjelölésére azonban csak a '95. évi forráslehetőségek konkrét ismeretében vállalkozhatunk, elismerve, hogy a felsorolt sok-sok határátkelőhelyi feladaton belül lehetőleg ezt is mielőbb meg kell oldani.
Kérem tisztelt képviselő urat és az Országgyűlést, hogy válaszomat szíveskedjék elfogadni. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir