DR. GERÓCS JÓZSEF

Full text search

DR. GERÓCS JÓZSEF
DR. GERÓCS JÓZSEF (FKGP): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Az Európai Unió PHARE-program költségvetése 1995 januárjában készül el. A februári regionális munkaértekezleten osztják el a pénzt a megfelelő feladatokra. A programban határátkelők és autóutak finanszírozása szerepel. Így valósult meg a Röszkét, Rábafüzest, Rédicset, Tompát elkerülő autóút építése is.
A letenyei határállomás felé vezető út kétsávos. Évente mintegy 150 ezer kamion, több ezer autóbusz és közel egymillió személyautó megy át a letenyei határállomáson. Csúcsforgalom esetén nem ritka a két-három kilométeres kamionsor. Mivel az út kétsávos, így az autók előzése balesetveszélyes, ugyanis az egyik járműnek az útpadkára kell mennie. Esős időben gyakori az árokba csúszás, különös veszélyt jelentenek a veszélyes anyagot szállító kamionok, például az etilén. Több esetben előfordult állatszállító kamionok felborulása, következésképpen állatok elhullása vagy az élő állatok összefogdosása a mezőn.
Mivel horvát részről a bevásárló turizmus is megnövekedett, sokszor több száz méteres autósor áll még a Mura-hídon is. Horvát oldalon óriási lendülettel folyik az építkezés, tizenkét sávos autóút épült a határon, szállodát, benzinkutat, kamionterminált és egyéb létesítményeket építettek. Európa egyik legkorszerűbb átkelőhelye lesz a túloldalon. E miatt feltétlenül szükséges a magyar oldalon is a korszerűsítés. Elodázhatatlan egy leállósáv építése a kamionok számára. Az M7-es út Nagykanizsa és Letenye közötti szakasza nagyon elhasználódott, feltöredezett, kiteknősödött. Ugyanis a rédicsi kamionforgalom 60 százaléka is ezen a szakaszon megy át, körülbelül mintegy 250 ezer kamion, autóbusz, teher- és személygépkocsi.
Elsősorban a kamion leállósáv építéséhez kérem a miniszter úr segítségét. Kérdésem: ennek érdekében mit szándékozik tenni a miniszter úr? Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir