BÁNYÁSZ JÁNOSNÉ DR.

Full text search

BÁNYÁSZ JÁNOSNÉ DR.
BÁNYÁSZ JÁNOSNÉ DR. (MSZP): Köszönöm elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Asszony! A kérdés, amit felteszek, a következő:
Tud-e és képes-e a munkaügyi tárca odahatni, hogy az iskolából kikerülő tanulók - különös tekintettel a szakmunkásképző intézetekben végzettekre - versenyképes pályakezdőként jelenhessenek meg a munkaerőpiacon? Kérdésemet az motiválja, hogy választókörzetemben, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, a képzési rendszer közismerten fejlett, sőt még jelenleg is túl fejlett. Ennek az egyik oka az, hogy ebben a megyében mindig magas volt a népszaporulat, és a felnövő generációk iskolázását, szakképzését nagyrészt helyben kívántuk megoldani. Ennek a mára már kitapintható következménye az lett, hogy egy iparszegény háttérre döntően a nagyipar munkaerő-utánpótlását szolgáló képzési rendszer épült rá.
(14.40)
Egy-egy általános iskolát végzett évjárat 72-75 százaléka szakközépiskolában és szakmunkásképző intézetben tanul tovább, még 1993-ban is több mint 46 százalék választotta a hároméves képzési rendszert. Néhány könnyűipari szakmában, így a ruhaiparban, bőriparban még viszonylag jók az elhelyezkedési lehetőségek, de a szolgáltatás és a termelés más területein igen rosszak a pályakezdők esélyei.
Tisztelt Miniszter Asszony! Tulajdonképpen arra vagyok kíváncsi, hogy a tárcának módjában áll-e befolyásolni a Művelődési és Közoktatási Minisztérium elképzeléseit, képes-e elérni, hogy az iskolákból ne elavult ismeretekkel kerüljenek ki pályakezdő fiatalok.
Tudják-e önök, az önök tárcája befolyásolni a másik minisztériumot abban, hogy ne legyen túltermelés olyan szakmákból, amelyekre ma a foglalkoztatóknak nincs igényük? (Szórványos taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir