DR. VARGA LÁSZLÓ

Full text search

DR. VARGA LÁSZLÓ
DR. VARGA LÁSZLÓ (KDNP): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Ötven évvel ezelőtt, ezekben a napokban kiürítették a Margit körúti katonai fogházat, s a keresztény reformmozgalmak vezetői és munkatársai közül nyolcan a többi politikai fogollyal meneteltünk. Köztünk volt a nagy katolikus író, Ijjas Antal, a keresztény szakszervezetek vezetője, főtitkára, dr. Vida István, képviselőtársam, dr. Keresztes Sándor, s lehajtott fejjel meneteltünk a fogház előtt álló, Sopronkőhidára irányított autóbusz felé. Előttünk ment felemelt fővel, határozott léptekkel Bajcsy-Zsilinszky Endre.
Mielőtt az autóbuszhoz értünk, nyolcunkat kiszólítottak - egy bátor hős, dr. Cseh Jenő barátunk akciója révén -, és átkísértek bennünket a Markó utcába, amit már nem éreztünk halálmenetnek. A Markó utcai fogházban kihallgatott bennünket dr. Szabó István vizsgálóbíró, s a kihallgatásom után becsukta az ajtót, és csak ennyit mondott odajőve hozzám: Fiam, minden tisztességes ember küzd a megszállók ellen.
Szabadlábra helyezett mindnyájunkat. A fogházból kijöttünk, de mégsem voltunk szabadok, mert a bitorló hatalom naponta szedte áldozatait, bujdostunk, s közben álmodtunk a békéről és egy szabad, független Magyarországról.
Ekkor érkezett hozzánk a hír, hogy december 21-én a Nemzetgyűlés összeült. Örömünket fokozta az, hogy a függetlenség városában, Debrecenben és a Református Kollégium oratóriumában, templomban zajlott le. Az ünnepi ülést dr. Révész Imre, a református püspök nyitotta meg, aki azzal a fohásszal fejezte be beszédét, reméli, hogy a hosszú megpróbáltatások után valóban szabadok leszünk.
Az Ideiglenes Nemzetgyűlést az előkészítő bizottság elnöke, dr. Vásári István nyitotta meg és vezette le, aki elítélte a náci megszállók és az őket kiszolgálók szörnyű bűncselekményeit. Majd kiemelte, hogy a háborút a magyar nép nem akarta. Igazat mondott, mert a magyar nép nemcsak a náci megszállók által okozott háborútól, de annak minden kegyetlenségétől távoltartotta magát.
Le kell szögeznem, - s úgy vélem, fontos ez alkalommal elmondanom -, hogy Magyarországon nem lettek volna azok a szörnyűségek, akár a magyar zsidóság, akár az ellenállók ellen, ha nincs náci, német megszállás. Ezért szükségesnek tartom hangsúlyozni, hogy a magyar nép döntő, elsöprő többsége nem vett részt ezekben a borzalmakban, csupán egy törpe kisebbség, amely, sajnos, minden országban és minden diktatúrában található. Vét nemzetünk és hírnevünk ellen, aki ezekért a borzalmakért a magyar nép és a magyar nemzet többségét is felelősségre vonja.
Az ülés folyamán dr. Vásári István leszögezte, a Nemzetgyűlés célja, hogy valóban demokratikus Magyarország legyen. Őt fölváltotta a megválasztott elnök, dr. Zsedényi Béla, miskolci tanár, aki beszédében szintén szabad és független Magyarországról szólt.
Az Ideiglenes Nemzetgyűlés egy szózatot intézett a magyar néphez. Idézek belőle: "Magyarország a magyar nép országa legyen. Szabadságot akarunk minden magyarnak. Biztosítani akarjuk jogaikat, hogy érdekeiket képviseljék s az ország döntéseinél szavuk legyen. A magántulajdon sérthetetlenségét fontosnak tartjuk fejlődésünk érdekében és földreformot akarunk." Ezzel a mondattal végződik a szózat.
Az Ideiglenes Nemzetgyűlés megalakulásával új fejezet kezdődött a magyar történelemben, a független, szabad, demokratikus Magyarország fejezete. Igen, megkezdődött, sőt folytatódott. Ezt akarta a magyar nép az 1945-47-es választásában kifejezett akaratával, úgyszintén az 1956-os forradalmával és szabadságharcával.
A népakarat megvalósítását azonban, sajnos, a megszálló szovjet hatalom és az őket kiszolgáló kommunista párt diktatúrája megakadályozta. Ma, amikor az Országgyűlés az Ideiglenes Nemzetgyűlés 1944. december 21-ei megalakulásáról megemlékezik, tisztelettel hajtok fejet, és hajtsunk fejet, minden polgár és vezető előtt, aki a magyar függetlenségért és szabadságért dolgozott. S úgy vélem, hogy csak akkor vagyunk méltó utódok, ha ezen a történelmi úton járunk, a nép jogait biztosítjuk, nemzeti szellemű, kulturális és gazdaságilag erős, független, szabad Magyarországért dolgozunk.
Ebben a szellemben a törvényjavaslat elfogadását javasolom. Köszönöm. (Taps.)
(17.10)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir