DR. SZABAD GYÖRGY

Full text search

DR. SZABAD GYÖRGY
DR. SZABAD GYÖRGY, az MDF képviselőcsoport részéről: Tisztelt Elnöknő! Tisztelt Országgyűlés! A Magyar Demokrata Fórum az Országgyűlés házbizottsága által előterjesztett törvényjavaslatot elfogadásra ajánlja, s maga is elfogadja. Elfogadja tehát azt, hogy kerüljön hatályon kívül helyezésre az 1954. XI. törvény, és az előterjesztett törvényjavaslat szövege kerüljön elfogadásra az Országgyűlés által.
Az e téren a házbizottságban létrejött megállapodást tulajdonképpen egyetlen adalékkal szeretném bővíteni. Az ezt előkészítő tárgyaláson részt vevő személyek, akik az egyes pártokat képviselték, különböző előterjesztéseket tettek a törvényjavaslat preambulumára.
Legyen szabad ismertetnem azt a variánst, amelyet nekem volt módom előterjeszteni: 1944. december 21-én alakult meg Debrecenben az Ideiglenes Nemzetgyűlés. A háborús viszonyok között összeülő testület még nem választások révén jött létre, de így is alkalmas volt arra, hogy ország-világ tudomására hozza, miszerint az önrendelkezésétől megfosztott, háborúba sodort magyar nemzet békét akar, a diktatúrától megszabadulva helyre kívánja állítani az ország függetlenségét és a parlamentáris demokrácia eszközeivel megalapozni Magyarország jogállamiságát.
Nyilvánvalóan történészként is, a kortárs pozíciójában is, sok mindent lehetne elmondani ennek az alakulásnak a történetéről. Engedjék meg, hogy én beérjem ennek a szövegváltozatnak az ismertetésével, és ismét jelezzem, hogy a Magyar Demokrata Fórum a házbizottságban létrejött megállapodás alapján az önök elé terjesztett szöveghez hozzájárult. Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir