AZ ORSZÁGGYŰLÉS ÜNNEPÉLYES MEGNYITÁSA

Full text search

AZ ORSZÁGGYŰLÉS ÜNNEPÉLYES MEGNYITÁSA
Már tíz óra felé fogat fogat után robogott Budára, a királyi palotába. A Ferenc József téren és a budai hídfőnél nagy tömegek gyűltek össze gyönyörködve a csillogó-villogó magyar díszruhákban.
A képviselők és főrendek az udvari kápolnába gyülekeztek, hol az ország prímása mondta a díszmisét. Őfelsége a király az oratóriumban foglalt helyet, honnan többször kihajolt végignézni a festői képen, mely a középkor mesés pompájával hatott a szemlélőre.
A miniszterek a kápolna balján foglaltak helyet, jobbról a főrendek ültek és szétszórva vegyesen a képviselők. Kivált az utóbbiak nagyobb számmal jelentek meg az idén, mint annak előtte.
A mise után a lépcsőkön felállított testőrök sora közt mentek fel a trónterembe, hol sokan voltak olyanok is, akik a misét mellőzve, egyenesen a trónteremben várták be az ünnepélyt. Ezek közt volt József főherceg is. A kormánypárti képviselők képezték a jelenlevők zömét, de képviselve volt minden párt, s még a szélsőbalról is ott láttuk Csávolszky Lajost, Prónay Dezsőt és Győry Eleket. Az egybegyűltek mind díszruhát viseltek, kivételt csak néhány szász képviselő tett, kik frakkban jelentek meg. Az egyik pláne a fiacskáját is elhozta a kápolnába. Ilyenek a jó családapák.
Szép ruha (mert az efféle ünnepélyeknél végre is a ruha a fődolog) nem egy volt, de a legjobban feltűnt Miklós Gyula a tigris-bőrrel, gróf Dessewffy az ízléses dókájával, Mohay Sándor a sárga csizmáival, Csekonics Endre gróf az ékszereivel, Tisza Kálmán a Benczúr-kép-féle kosztümöt viselte.
Pont tizenkét órakor végre hallatszott az ajtónálló koppanása, a szárnyas ajtók szétnyíltak, s belépett kíséretével a király. Elöl az országzászlósok jöttek a kereszttel és a felemelt karddal, aztán a miniszterek és a király, ki fehér kócsagtollas medvebőrös fövegét kezében tartva folytonos éljenzés közt lépett fel a trónra, amelynek homlokzatán, a széleken három-három strucctoll, piros, fehér és zöld jelzi, hogy az a magyar király trónusa.
Őfelsége átvevén a trónbeszédet Tiszától, nyugodt, mindenütt hallható hangon olvasta fel, mire újra fölharsant az »éljen«.
Aztán levette fövegét, lelépett a trónról és eltávozott a termeibe.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir