116. sz., május 27. AZ ALCSÚTI HERCEG

Full text search

116. sz., május 27.
AZ ALCSÚTI HERCEG
Csodák történnek… a halottak megmozdulnak.
»Ősapáink hazajöttek!« kiáltottak föl megilletődve a szegedi felsővárosiak, midőn egy reggelen a temető keresztjei, melyeket az áradat kidöntött, ott úszkáltak a házak között, az udvarokon. A vihar oda hajtotta őket a város kellős közepibe.
»Az Árpádok kezdenek visszatérni!« kiálthat föl a nemzet, mikor a magyar királyra és József főhercegre gondol, s mikor egyenkint látja őket elsőknek a honszeretetben, s legbuzgóbbaknak a tettekben. Le a kalappal magyar nép, mikor ezt a két nevet kimondjuk. Nem a királyról van itt szó, s nem vérrokonáról, az alcsúti hercegről. A magyar nemzet elösmeri a királyokat, de nem imádja. A magyar nemzet csak a nagy emberekért tud lelkesedni és rajongani.
S ezek mind a ketten nagy emberek.
Még két évtized moha sem födte be azt a napot, amikor bizonyos esemény érte a császárt, minélfogva kiadatott a rendelet, hogy a templomokban az ég áldásáért folyamodjanak.
Egy református főpap megtagadta ezt; még keményebben ráparancsolták, s bezáratással fenyegették. Ekkor a szószékbe lépett, s így kezdé imáját: Felsőbb rendeletből könyörgöm hozzád, Úristen!
S ez a főpap most egy lelkesült hangulatú költeményt írt a magyar királyra, tele rajongással, tele hódolattal, tele szeretettel…
Bizony csodák esnek. Bizony kezdenek visszatérni az Árpádok.
Mikor Szeged vérzett hegedetlen sebből, mindjárt az első napokban itt termett a király. Az ő hullatott könnyein át látta Európa a mi nagy gyászunkat, s az ő nemes példája, kimutatott szeretete hangolta felénk a közvéleményt, s ösztönözte a kormányt, hogy Szegedet gondjai alá vegye.
S most e napokban lejött az alcsúti herceg is. Tudtuk, hogy eljön, éreztük, hogy a szíve közel van; vártuk; lehetetlennek tartottuk, hogy el ne jöjjön.
Elindult; éreztük közeledtét, mint a mesék óriásának. Messziről ide melegített. Székesfehérvári útja lobbanásra gyújtotta a szikrát, melynek nyomában az a szemrehányás járt, hogy miért nem olyan magyarok a mi mágnásaink, mint az osztrák főherceg? A Batthyányak, Eszterházyak, Zichyek messze mögötte maradnak Habsburg-Lotharingeni Józsefnek a magyar hazafiságban.
Ifjabb Károlyi István toasztja jókor jött. De a lecsüggesztő hatást, melyet az gyakorolt, elenyészteté a népszerű herceg, Magyarország első mágnása, ki úgy érez, mint a nép bármelyik szabadelvű fia, s hazáját olyan mélyen szereti, mint igen kevesen.
Kétszeres ünnep volt ránk nézve József főherceg ideérkezése. Tudtuk, hogy nem jön üres kézzel és nem távozik innen üres szívvel.
A könny, melyet szerencsétlenségünk szemeiből elővarázsolt, gazdagabbakká tett bennünket, mint aminők előbb voltunk, s az ígéret, hogy »Szegednek ő lesz a főkertésze«, sejtetni hagyta azon a lapokban fölhozott hír valódiságát, hogy József főherceg csakugyan építeni fog palotát Szegeden.
S ha József főherceg palotát épít Szegeden, akkor majdnem kétséget sem szenved, hogy a közelvidéki főurak is utánozni fogják, s Szeged egy második fővárosa lesz Magyarországnak, hol az ipar, kereskedelmi- és gyári élet mellett ott fognak állani hosszú sorban az arisztokraták palotái is, fényes fogatokkal telnek meg az utcák, pompás kertek fognak elterülni a Tisza és a holt Maros mentén.
Íme, egy gyönyörű vízió a jövőből. S ez a vízió a főherceg egyetlen szavára mintegy valósággá látszik izmosodni. Máris emlegetik a fővárosi lapok, hogy gróf Csekonics és Pallavicini is palotát óhajt építeni Szegeden.
S valóban, semmi sem volna kívánatosabb, mint az, hogy Szegednek arisztokráciája is legyen. Enélkül minden európai város holt háztömeg. A fény és pompa, melyet az arisztokrácia kifejt maga körül, éltető harmatja az iparnak.
Büszkesége Szegednek, hogy polgárváros, s hogy mint ilyen állotta ki századok viharát, s hogy mint ilyen emelkedett, virágzott, de azért szívből üdvözölné falai közt az arisztokráciát is, mert a magyar osztályok, a nép, a polgárság, a köznemesség és a mágnások sohasem lehetnek ellenfelek, hanem örökké kiegészítő részei egymásnak, s egyformán hasznos részei a közös nemzettestnek.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir