beoszt

Full text search

beoszt tárgyas ige
1. <Vmely nagyobb egészet> gyakorlati céllal, rendsz. könnyebb áttekinthetőség végett (megközelítőleg) egyenlő részekre oszt anélkül, hogy tényleges egységét megszüntetné. A körívet fokokra osztja be. A várost szavazó körzetekre osztották be. || a. <Időt, pénzt, ennivalót> előre megállapított részletekben úgy használ fel, hogy vmely meghatározott időpontig nem fogy ki belőle. Nem tudja beosztani a fizetését, idejét, készleteit. Oszd be a fizetésedet, akkor erre is telik.  Eszébe jutott a mai vacsora; rögtön hozzálátott, mert úgy akarta beosztani a maradék pulykasültet, hogy holnap délre is jusson egy-egy falat. (Gelléri Andor Endre) || b. <Munkát> úgy tervez, ill. végez el, hogy gazdaságosan használja fel az idejét. Napi tennivalóit ügyesen tudta beosztani.
2. (ritka) Beoszt vmit vhova: <gondolatban v. a valóságban> vmely csoportba oszt vmit; besorol. A könyvet beosztotta az ismeretterjesztő művek közé.
3. Beoszt vkit (vhova): vmely munkakörbe rendel vkit. A kezdőket beosztják a tapasztalt munkások mellé. || a. (katonaság, sport) Beoszt vkit vhova: katonát, sportolót vmely alakulatban, csapatban elhelyez. Beosztották a menetszázadba. Beosztották az olimpiai, a válogatott keretbe.
beosztó.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir