A menyasszonyi csokor

Full text search

A menyasszonyi csokor
Az élet álma és az élet emléke ő. Reszketett, amikor a szűzi holdsugár rakosgatta össze a hajadonok párnáin, és jobban melegített a téli tűznél is az öregasszonyok mesemondásaiban. Beszagosította az utcát, amikor a hintó ölében végiggurult, mosolyra nyitotta a komor házak kapuit, amelyek megteltek ágaskodó kíváncsiakkal, felnyitotta a bánatos ablakokat, amelyek mindig vártak valakit nagy sóhajtozással, elállította a hektikás varrónő szorgalmas varrógépének pergését, kihegyesítette azoknak ujjait, akik eddig nem ismerték az irigységet, megállította a kést a nyulat nyúzó vadkereskedő kezében, elkelette a kenyeret, amelynek ez máskor sohasem volt szokása, álmokat hintett szét a legódonabb templomok környékén, ahol az emberek már nem várnak mást, mint a temetésükre hívó harang megkondulását, könnyet buggyantott fel a társtalan szívekből, amelyek örök lemondást nagy elhatározással fogadtak, megállította futamodásában a vasvillaesőtől sem félő ágenset, régen látott színeket mutogatott a vakoknak, a pipacsutorát a meghökkent agglegények torkára taszította, félrecsapatta a kalapot az egyházfi komoly fején és a kémény tetején, amely a koporsókészítő házából nyúlott ki, megállította pénzszámolásában a tőzsért és a csirkéskofát, felugratta kanapéjáról a jól emésztő kövér embert, bámészkodásra gerjesztette a vándorlegényeket, akik előtt még nagy út állt, megpödörte azokat az öreg bajuszokat, amelyek már csak a fehér lepedő alatt lesznek ismét kipödörve, költeményt ragasztott a házak falára, ahová az árvetési hirdetményeket szokták akasztani, elfeledtette a betegekkel orvosságukat bevenni, a rabok lábán nehezebbé tette a bilincset és sötétebbé a kerteket, ahol az árnyékok és emlékezések húzták meg magukat napközben… A menyasszonyi csokor, amikor az utcán járt, hódítóbb volt a diadalmas hadvezérnél. A menyasszonyi csokor, mikor elhervadt, felejthetetlenebb volt az első csóknál. A menyasszonyi csokor mindig állhatatosan179 összekulcsoltatta azokat a kezeket, amelyek őt megfogták, imát mondatott a szívtulajdonossal akkor is, ha az csak kapzsiság varázsigéit tudta volna odáig.
Azt mondja a virágárusné, hogy kiment a divatból a menyasszonyi csokor. Az emberek azt felelik, hogy nem szükséges ő, amikor lakodalomra is alig telik. A szép, cilinderes, frakkos emberek, a fehér fátyolos nők, a csodálatos virágcsokrok, amelyek a templomok környékén oly megszokott, de soha meg nem unt látványosságok voltak: manapság mind ritkább tünemények. Nem azért, mintha a szerelem és az esküvő kiment volna a szokásból, hanem azért, mert a kénytelen takarékosság, amely reszkető ujjait széttárja mindenütt, ahol magyarok álmatlan fejpárnái nyugosznak, a takarékosság elsősorban a menyasszonyi csokor feleslegességét mondta ki. Maholnap megérjük, hogy már sokméteres uszályt sem varrnak a menyasszonyok ruháira.
*
Pedig a virágházakban most is hintáznak ágaikon azok a fehér rózsák, mirtuszok, amelyek a boldog esküvőhöz szükségesek voltak. Nem igaz, hogy az emberek másként gondolkoznak, mint hajdanában, a nők szentimentalizmusa tán könnyesebb szemű, mint valaha, a szívek érzékenysége tán gyöngédebb, mert hisz az általános szegénységben sokkal lágyabbak a szívek, minden kis tűszúrás középbe talál. Ne mondják, hogy az emberek megokosodtak, és félreraktak sok ceremóniás dolgot, amellyel azelőtt életüket feldíszítették. A kopott kabát alatt dobogó szív éppen az általános nyomorúságban szeretné olykor a régi erkölcsök szertartásaival feledtetni a jelent. Mikor már a halál is mezítláb jár, akkor van legnagyobb keletje az új cipőnek; mikor már suttyomban, háromsoros újsághírben és munkaruhában tesznek egymásnak a jegyző előtt örök fogadalmat a jegyesek: akkor áhítják a szívek leginkább a régi esküvői pompát, a pazarló szertartást és a drága virágokat. Menj, te csúf garasoskodás, amely éppen azokat az ormokat tördesi le az emberek életéből, amely ormokra messziről és csodálkozva tekintünk vissza. Csak hallgassátok a régebbi asszonyokat, mennyi mindent tudnak elmesélni az esküvőjükről, a lakodalmi ebédeikről, a ruhájukról, a csokrukról! Dehogyis egyforma minden esküvő! Minden öltés, gomb, virágszál más és más a különböző esküvőkön. Aminthogy más minden szerelem a földön.
(1923) 180

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir