Fejérmegye. Oct. 3.

Full text search

Fejérmegye. Oct. 3.
Régen tudósítottam e lapok olvasóit napi eseményeinkről, mellyek történeti fontossággal bírnak; mivel a Jellachich-féle rabló banda keresztül feküdte a közlekedés utját. Most miután szabadon lélekzek, s megtisztult tájunkon a levegő, s elvonult határunkról azon rongy domb, mellyet Latour „Waffenbrüdereinek” szeret nevezgetni, a napi eseményeket rövid vázlatban előadandom.
Sept. 26-ika volt azon gyalázatos nap, mellyen délután négy óra tájon, mint sáska-sereg lepte meg városunkat a rongy fedte horvát tábor. A nyomorult semmiháziak, kik éhen vesztek volna hazájukban, s kik csak azért hagyták el istálójukat, hogy hazánkban felhizzanak, zsiviózva s ugrándozva futottak be a város kapuján, örülve a győzelemnek, mellyet ellentállás nélkül vívtak ki. Életemben nem láttam, de képzelni sem tudtam annyi rongyot egy rakáson, mint a mennyi fedte e mintegy 30,000-re menő bugercsapat kiaszott testét. Az egész csordában nem volt kettő, kinek egyforma öltönye volt volna. A ronda horvát öltözet kererve volt az utjukban elrabolt magyar öltönyökkel. Szemeimmel láttam, miként ette e barom-csorda a földből felkapart nyers burgonyát, zöld káposztát, és tormát; és illyen nép akar jogokat osztani? illyen népre támaszkodik a dynastia? illyen nép ad fényt az osztrák háznak? istenemre roszul számítanak a bécsi czopfosok.
Midőn e nép bevonult városunkba „kudzsa madzsar, madzsar nem ember, horvát ember” ezzel gúnyolták a bámész tömeget. Magyar nép! nem búvol föld alá, midőn ollyan csorda, melly felszedi a tőled elhányt ruha-rongyokat, és ünnepélyesen öltözködik azokkal, kutyának nevez tulajdon hazádban?
Zichy Ödön grófot, kit majus elsője óta nem látánk városunkban, egész nap az utczákon lehete látni. Az éj közelget, a sötétség és vész madarai előszárnyaltak odujokból.
Esti hét óra tájban jött maga a rabló vezér, a hűtelen vasasok kiséretében: „Isten tartsd meg Ferdinándot” harsogtatva, és ágyúin kanóczokat égetve. Uram, uram, banditafőnök uram! Ferdinánd mellé mikép illik az égő kanócz? s ki mint barát jön, miért gyújt kanóczot? Ej ej, ön nagy lurco, félti a nyakát.
Még az nap megjelent a megye házánál bizonyos Talián Imre, kapitány, (somogyi fi) s nyers magyar hangon, amúgy betyárosan parancsolá, hogy a csorda számára 14,000 kenyér, és 200 alsó borral gondoskodjunk rögtön. És ezen úr magyar! Keressétek fel a hazában ezen czudarnak, ha van, egy talpalatnyi földe, messétek ki szeletenként e haza földéből, és szorjátok szét. Illy semmiházi ne birjon valamit e hazában.
Sept. 27. Zichy Ödön gróf karöltve járt Neustädter generálissal. A megyei bizottmányban áruló katona tisztek ültek, Zichy Ödönt is ott lehete látni. – A rablók nyugnapot ültek s parancsolták főnökeik, hogy a csordának 300 mázsa hust, 18 m. sót, 100 ölfát, 60,000 kenyeret, 937 akó bort szolgáltassunk ki tanyájukra. Általános rémülés. A serezsánok a külvárosokban, és a szomszéd pusztákon raboltak, verekedtek. – A hatalmas bán minden rendeletéhez hozzá tette, „mert ha nem: megengedem a rablást.” Népe engedelem nélkül is rabolt, és ha panaszt tettünk, vállvonítva azzal utasíttattunk el: „ennyi embernek ki parancsol?”
büszke magyar ezen rongyházi csordával alkuba ereszkedik. A magyar küldöttség nem jött. A fentebb említett élelem-mennyiség négy napra – mig az alkudozás tart – megrendeltetett. – Zichy Ödön folytonosan részt vett az élelmezési bizottmányban, és kevélyen nézett ki a terem ablakán, mint fejérmegyei leendő főispán. Este felé a csorda kivonúlt a városból, s Pákozdnál seregünkkel megütközött. Kudarczot vallott.
Sept. 29-én reggeli 4-től 11-ig tartolt a csata. A csorda nagy vesztséggel visszavonult, a hires serezsánok megfutottak, mert ágyúink alleet csináltak soraikban. Több mint 300 nehéz sebesültet hurczoltak a kórházakba. Jellachich fegyvernyugvást kért, és a mieink megadták. Ugyan urak! az istenért ne loyaliskodjatok illy rabló csordával! Üssétek agyon egy lábig, hogy hirmondó se maradjon belőlök.
Zichy Ödön délután eltávozott a városból a proclamatiókat kiosztani. Elfogatott, Abán mint gonosztevő kiköttetett.
A csorda Pákozdon, Pátkán rabolt, gyujtogatott, a mit meg nem ehetett, vagy el nem vihetett összerombolta. A nép koldusan futott házából, azon bűnbánattal, miért nem hitt az uraknak, kik fegyverre szólíták, és miért hitte, hogy Jellachich a népet nem fogja bántani.
Sept. 30-án. A csorda használva a fegyvernyugvást visszavonult Fejérvárra. Rabolt, pusztított, a nőkön erőszakoskodott.
Zichy Ödön a ráczkevi szigetben Lórén, mint hazaáruló délután 4 óra tájban egy czigány által felakasztatott. Jellachichtól mentesítő levele volt Rott generalishoz. „Raro antecedentem scelestum deseruit poena pede elcudo.”
Oclober 1-én Jellachich Mór felé elillantott, hihetőleg a pénteki reggeli torkára forrott.
Oct. 2-án csend.
Oct. 3-án. A fejérvári nép nem állhatva a rablást, felzendült; a hátra maradt horvátokat ütötte verte, mint gazdátlan ebeket, mintegy 700-at lefegyverzett, néhány 100 nem akarta fegyverét letenni, s az ellenszegülőkkel megütközött. Rott generalis 8000-ed magával ma éjjelre Abára megy; Csányitól segitséget kértünk. Falukról jön be a kaszás nép. Nagy nap lesz a holnapi.
Camarilla! tudd meg a nép alvó oroszlán, ha felriad, szétszaggatja ingerlőit. A jóslat teljesedő félben áll. Isten légy áldott!

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir