a) A katonai fuvarozás nehézségeinek megoldásáról:

Full text search

a) A katonai fuvarozás nehézségeinek megoldásáról:
A f. hónap 1-én C/t 220 – s 3-án 397/B számok alatt költ közleményeiben az iránt óhajt e ministerium intézkedést, hogy a hatóságok eredményesen köteleztessenek a katonai szállítmányok tovább viteleül pontosan s késedelem nélkül szolgáltatni ki a megkivántató fuvarokat.
A kivánt rendelet e részben a hatóságokhoz, igen is ki fog még a mai keletről, bocsáttatni.*
A rendelkezéseket l. alább, 176/f. sz. alatt, 330. l.
Azonban pusztán rendeletek által hasonló hiányokon segíteni nem mindig lehet, kivált midőn az e tekintetbeni nehézségek, mint föltehetni, nem annyira a nép akaratlansága vagy éppen ellenszenvében, mint legnagyobb részint a lehetlenségben gyökereznek.
Azért fölszólítom e ministeriumot, igyekezzék az előforduló nehézségeken a már eddig is jó sikerűeknek tapasztalt intézkedésekkel segíteni.
Emlékeztetem, miképen már Pesten, midőn a szállítmányi fuvaroztatás mind inkább szaporodott: a speditio rendszerét vette föl a kormány s jó sikerrel. A kereskedő, ha és mennyiben elvállalja a szállítás terheit, képes is kiteremteni a szükséges fuvarokat, anélkül, hogy a fuvarosoknak terhére volna, vagy velük gyűlölködnék. És Debreczen és Nagyvárad eléggé élénk kereskedő helyek arra, miszerint remélleni lehessen, hogy kereskedőik s fuvarozoik között találkozandanak vállalkozók. Akarjon tehát e ministerium itt Debreczenben s Lahner ezredes és Hodossy Miklós kormánybiztos által Nagyváradon kísérletet tenni és tététni az iránt, hogy spediteurökkel köttessenek alkuk.
Egy másik mód, mely e részben bizonyos eredményt igér: az állományi társzekerezés rendszerítése. Legalább a szállítmányozás főbb pontjai között, hol a fuvarozás gyakorisága, terhessége a néppel az előfogatozást méltán megunathatja, tartson az álladalom társzekereket. Történjenek tehát mielőbb és haladéktalanul erélyes intézkedések, hogy társzekereink s ezekhez szükséges fogataink legyenek.
Még egy harmadik mód leszen megkísérelhető. Az illető osztály, mely e ministeriumban a szállítványokat gondviseli, itt helyben, Lahner ezredes úr Nagyváradon, igyekezzenek bizonyos rövid időszakokra, például egy hétre, két hétre előlegesen kiszámolni, hogy ez idő alatt mennyi fuvarra lészen körülbelül szükségök, s ezért szükséghez képest rendeljenek ki fuvarosokat, de akiket azután fizetni kellend, akadt, vagy nem, terhök. Mert alkalmasint semmi sem gyűlölteti meg inkább az előfogatozást a néppel, mintha kirendeltetvén, vagy fuvartalanul bocsáttatik vissza, vagy hosszabban várakoztatik, a nélkül, hogy vesztett ideje után kárpótlást kaphatna.
Ered. fogalm. O. Lt. OHB 1849: 1425.
Ered. tiszt. O. Lt. Hadügymin. 1849: 2294.
Mellette a hadügyminisztérium által a fenti ügyben kiadott rendeletek fogalmazványa.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir