Legumin

Full text search

Legumin (növényi kazein), főleg a hüvelyes növények (bab, lencse, borsó) magvában előforduló és a kazeinhez egészen hasonló szénvegyület. A L.-t Liebig szerint ugy állíthatjuk elő, hogy az említett magvakat forró vizben néhány óráig áztatjuk és mozsárban péppé szétdörzsöljük. Az igy kapott tömeget 5-6-szoros mennyiségü vizzel felhígitván, finom szitára öntjük ki, melyen a L.-oldat kevés keményítővel együtt átcsurog. Néhány órai állás után a leülepedett keményítőről leöntjük a tejszerü L.-oldatot és ebből a L.-t hígított ecetsavval választjuk le. Az igy kapott csapadékot hideg vizzel való kimosás után zsírtalanítás végett éterrel kezeljük. A L. földszerü, könnyen porrá törhető és fehér vagy hamuszinü tömeg, mely lúgokban és részben hígított savakban is oldható. A L. a fehérjefélék osztályába tartozó vegyület lévén, igen fontos tápanyag, mely a hüvelyes növények tápértékét a keményítő mellett igen nagyban növeli.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit