1907

Full text search

1907
Május 14–23. – Az általános választójog alapján írt ausztriai parlamenti választásokon a bécsi birodalmi gyűlésben a Cseh Agrárpárt 28, a szociáldemokraták 24, az ifjúcsehek 18, a Katolikus Néppárt 17, a Cseh Nemzeti Szocialista Párt és koalíciós partnerei 9, az ócseh párt 8, a Haladó Párt és a független cseh jelöltek 2–2 mandátumot szereznek, tehát az 516 képviselői helyből 108-at (a cseh országrészekben megszerezhető 194 mandátum 56%-át) a csehek nyernek el. (Az összes német nemzetiségű képviselő száma 32 fő.)
Május 26. – Az Egyesült Államokban megalakítták a kivándorolt, mintegy félmilliónyi szlovákság tervezeteit összefogó Slovenská Ligát (Szlovák Liga).
Június 22. – A bécsi birodalmi gyűlésben a cseh polgári pártok 84 képviselője közös cseh Nemzeti Klubot hoz létre. A klub létszáma nov. 22-én 65 főre csökken.
Július 1. – A magyar országgyűlés elfogadja a lex Apponyi néven ismertté vált 1907. évi XVI. és XVII. tőrvényt, az állami iskolai tanítók fizetését, ill. a nem magyar tannyelvű népiskolák jogviszonyát s az ott tanítók fizetését szabályozó, az iskolai magyarosítás eszközeként használt rendeletet, miután a tervezett nemzetiségi obstrukció és a tömeges tiltakozások eredménytelenek.
Október – Prágában megjelenik „A magyarországi szlovákok érdekvédelmi folyóirata”, a Naše Slovensko (A mi Szlovákiánk).
Október 27. – A Liptó vm.-i Csernova községben 14 halálos áldozattal jár a brutális csendőri beavatkozás. A helybeliek az ellen tiltakoznak, hogy A. Hlinka, rózsahegyi plébános, a falu szülötte helyett más lelkésszel akarják felszenteltetni a falu új templomát. Az eset tiltakozó hullámot vált ki Csehországban, de elítélik a bécsi parlamentben, és az európai sajtó is tudósít róla.
Az év folyamán – Prágában a Nyolcak néven ismert festőcsoport (E. Filla, B. Kubišta, A. Procházka, W. Nowak és mások) megrendezi első, nagy feltűnést keltő modern festészeti kiállítását.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit