ANDER BALÁZS

Full text search

ANDER BALÁZS
ANDER BALÁZS (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Nyugodtan adhattam volna azt a címet is, hogy nem az út szélén hagyott Dél-Somogy, hanem az árokba rugdalt Dél-Somogy.
Az előbbiekben kormánypárti képviselőtársaink részéről olyan hozsannát hallhattunk és olyan gyönyörűséges képeket arról, hogy egyes körzetek Magyarországon belül hogyan s miként fejlődnek, hogy őszintén mondom, ezt onnét, Dél-Somogyból nézvést bizony irigyeltem. Hadd hozzak akkor most ide néhány olyan dolgot hazánk árnyékosabb oldaláról is, amivel talán a kormánypárti padsorokban ülők nem mindegyike van tisztában!
Az a helyzet, tisztelt képviselőtársaim, hogy amit Tuzson Bence képviselő úr mondott, hogy az ő körzetében élők szeretik a munkát és szeretnek dolgozni, és ezért van ott akkora fellendülés, az valamilyen szinten biztosan igaz, sőt igaz. Valamilyen szinten viszont sértő a perifériákon élőkre nézvést, sértő azokra az emberekre nézvést, akiket bizony otthagytak az út szélén, akiket letöröltek a térképről, és ilyen Dél-Somogy is. Ki merem jelenteni, hogy az ott élő emberek is szeretik a munkát, és szeretnek vagy szeretnének dolgozni, de bizony van olyan település a választókerületemben, Vízvár, ahonnét mindennap ingáznak 110 kilométernyi távolságba, Zalaegerszegre, hogy meg tudjanak élni és el tudják tartani a családjukat. Ott, Dél-Somogyban ez a valóság.
Önök kormánypárti oldalról nagyon sokszor vádolnak minket, jobbikosokat azzal, hogy ilyen meg olyan árulók lettünk. Kérem szépen, kormánypárti képviselőtársaim, 2010-ben a Somogy megyei közgyűlés tagjaként nagyon örültem annak a programbeszédnek, amelyet a pulpitusról előbb eltávozott jegyző úr, Gelencsér Attila előadott. Tényleg örültem neki, és teljes szívemből vágytam arra, hogy azok a szavak igazak legyenek, így is cselekedjenek, és ne legyenek önök árulók. Mit mondott akkor a jegyző úr még a megyei közgyűlés elnökeként? Bizony azt, hogy a kicsiket kell támogatni, a kicsi gazdaságokat, mert fajlagosan ezek a családi gazdaságok három-négyszer annyi embert tudnak normálisabb módon eltartani, mint a nagyok. Hát, akkor vizsgáljuk meg azt a furcsa forrásallokációt, amit a Fidesz-KDNP kormányzata megvalósít!
Ugyanis nagy firifittyel, nagy mellénnyel hirdetik azt, hogy mit kapnak. Mondjuk, kormánypárti képviselőtársam is onnét, Dél-Somogyból a Facebook-oldalára rendszeresen felteszi, hogy az a 77 település éppen a „Magyar falu” program jóvoltából miben részesült. Negyvenötmillió forintot kaptak a falusi játszóterek, hetven-egynéhány millió forintot a falusi temetők. Viszont valamiről nem beszélnek, és hiába kértem az adatokat az agrárminiszter úrtól, ő jó munkát kívánt nekem meg jó kutakodást. Nézzünk utána akkor mi ezeknek az adatoknak, hogy hogyan támogatták önök 2010-től idáig a térség legnagyobb és külföldről hazánkba telepedett földbirtokos famíliáját! Összeadtam, nem voltam rest: 14 milliárd forintig jutottam. Tizennégymilliárd forintig. Ebben nincs benne a ’21-es esztendő, szeptember 30-ig 560 millió forinttal tolták meg őket.
Akkor néhány számot ahhoz, hogy mondjuk, ez az aránytalan elosztás, amely Latin-Amerikát eredményez Dél-Somogyban, milyen demográfiai folyamatokkal jár. A tények, a számok makacs dolgok, tisztelt kormánypárti képviselőtársaim. Figyeljenek! 5619, ennyi volt a születések száma 2010 és ’19 között a választókerület magját alkotó három járásban, a Csurgói, a Nagyatádi és a Barcsi járásban. Ezzel szemben elhalálozott 10 224 honfitársunk. 4605 fő a halálozási veszteség. Ezek a tendenciák, az a helyzet, nem változtak meg ’20-ban és idén sem. Tehát több mint 5 ezer embert veszítettünk csak ezáltal. Az elvándorlási veszteség 2010 és ’19 között 3922 fő volt. Azóta szintén több százan hagyták el a választókerületet. Ha mindent összeadunk, itt egy tízezres veszteségről beszélhetünk. Így maradt 60 ezer ember ebben a három járásban.
Na, ha nem ilyenek lennének ezek a viszonyok, amelyeket megpróbáltam bemutatni az önök furcsa forrásallokációján keresztül, és valóban érdemi, jól fizető munkához jutnának ott, Dél-Somogyban is az emberek, akkor talán nem ezzel az elvándorlással, nem ezzel a pusztulással és nem azzal találkoznánk ott, hogy a 24. óra végén járunk. Meg kell menteni Dél-Somogyot! Köszönöm a figyelmet. (Taps az ellenzéki padsorokból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit