KEPLI LAJOS

Full text search

KEPLI LAJOS
KEPLI LAJOS (Jobbik): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Mint a médiát már bejárta a hír, az Esztergommal szomszédos szlovákiai oldalon található Párkány településen egy úgynevezett pirolízis technológiájú hulladékégető- vagy hulladékkezelőmű-beruházást terveznek. Ez a beruházás elég nagy port vert fel magyar oldalon is Esztergomban és környezetében, hiszen az egyes hivatalos dokumentumok szerint ez a technológia - hasonlóan a hulladékégetőkhöz - rendkívül sok káros légszennyező anyagot bocsát ki. Ugyanúgy kerülhetnek a levegőbe szén-monoxidok, kén-oxidok, szálló por, illetve szerves szennyeződés, köztük kifejezetten rákkeltők is.
Különösen kritikus a kérdés azért, mert Esztergom lakott területei nagyjából 2 kilométerre találhatók légvonalban a tervezett üzemtől, Tát, Dorog és Tokodaltáró pedig 5-7 kilométerre fekszik. Jelentős környezeti hatással kell hát emiatt számolni, különösen azért, mert a táti hivatalos meteorológiai állomás adatai szerint az uralkodó szélirány észak-észak-nyugati, tehát pont ezt a környéket érné a legnagyobb légszennyezés, amely a párkányi hulladékkezelőből érkezne. Húszezer tonna műanyag- és gumihulladékot kezelnének, ami azért nem kis mennyiség, és nem kis légszennyezést jelentene az egyébként amúgy is légszennyező anyagokkal igencsak terhelt esztergomi és dorogi térségben. Működik már Dorogon egy veszélyeshulladék-égető és több más üzem, amely jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy már most is az év nagy részében - különösen a szálló por PM10-tartalma alapján - a határértéket meghaladó a levegőszennyezettség ezeken a településeken. Így hát sem a párkányiak, sem az esztergomiak, és természetesen a dorogiak sem szeretnék, ha ez a beruházás megvalósulna.
A kérdésem, azon túl, hogy a nemzetközi hatásvizsgálati eljárásba bejelentkezett a minisztérium, milyen további lépéseket kíván a kormány tenni. Felvették-e a kapcsolatot a szlovák féllel, és hogyan kívánják megvédeni az esztergomi és a térségben élő embereket a levegőminőség drasztikus romlásától? Várom válaszát. (Taps a Jobbik padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit