TÁLLAI ANDRÁS

Full text search

TÁLLAI ANDRÁS
TÁLLAI ANDRÁS nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Rétvári Bence képviselőtársam olyan javaslatot terjesztett a tisztelt Ház elé, amelynek tartalmával a kormány maximálisan egyetért. A javaslat a személyi-jövedelemadó-mentes juttatások körét bővíti olyan jogcímekkel, amelyek a kormány gazdasági és társadalompolitikai céljainak megvalósulását is szolgálják. A javasolt intézkedések korábbi kormány-döntésekhez kapcsolódnak. A döntések alapján kifizetésre kerülő ösztöndíj jellegű juttatások adómentességéről rendelkezik. Ilyen például a képviselő úr által említett ösztöndíj, a Michalicza-ösztöndíj, amelyet a kormány rendeletben alapított annak érdekében, hogy segítse a felsőfokú végzettséggel rendelkező ápolókat és mentőtiszteket a mesterfokozat vagy az okleveles ápolói képzettség egyetemi képzés keretében történő megszerzésében. Az ösztöndíj pályázat útján nyerhető el.
A fiatalabb korosztályt segíti a szintén a kormány által alapított, pályázati úton elnyerhető Szabóky Adolf szakképzési ösztöndíj. Ezt az ösztöndíjat a valamilyen hiányszakma elsajátítására vállalkozó tanulók pályázhatják meg, ha tanulmányaikat szakközépiskolában, szakiskolában vagy szakgimnáziumban folytatják.
A honvédelmi miniszter is több különböző célt szolgáló ösztöndíjat alapított a saját területén. Ezek egyrészt a honvédelmi nevelés célját szolgálják, tehet-séges, de hátrányos helyzetű fiatalokat segítenek tanulmányaik elvégzésében, másrészt a szerződéses, illetve önkéntes tartalékos szolgálat vállalását ösztönzik.
A kormány külpolitikai céljainak megvalósítását segíti az az ösztöndíjprogram, amelyet a külügyminiszter működtet és a visegrádi négyek együttműködését fókuszba állító külügyi és külgazdasági kutatási, disszertációs és publikációs tevékenységet támogatás, a külpolitika iránt érdeklődő fiatal szakemberek külügyi igazgatás keretébe történő bevonását segíti elő.
Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Országgyűlés! Az önök előtt fekvő törvényjavaslat is kapcsolódik egyik legfontosabb célunk megvalósításához, a gyermekvállalás ösztönzését segíti az a korábban meghozott kormánydöntés, amelynek értelmében a kisgyermeket vállaló és nevelő nők diákhitel-tartozásának egy részét vagy egészét az állam vissza nem térítendő támogatásként elengedi. Kézenfekvő, hogy az elengedett összeg ne legyen adóköteles. Régi igényt elégít ki ehhez kapcsolódóan az a javaslat, amely meghatározott mértékig adómentessé teszi, ha a munkáltató járul hozzá munkavállalója diákhitelének törlesztéséhez. Ez az összeg nem haladhatja meg a kötelező törlesztőrészlet nagyságát, és legfeljebb a minimálbér 20 százalékának megfelelő összegű lehet.
Tisztelt Országgyűlés! Végezetül ne feledkezzünk meg arról sem, hogy ismerve a magyarok nyelv-ismeretének nem igazán kimagasló szintjét, a kormány a közelmúltban úgy döntött, hogy anyagilag is segíti a fiatalokat az első nyelvvizsga megszerzésében. Ez azt jelenti, hogy az állam jogszabályban rögzített feltételek szerint megtéríti a 35. életévüket be nem töltött magyar állampolgároknak az első sikeres nyelvvizsga vagy az első emelt szintű, idegen nyelvből tett érettségi vizsga díját. A törvényjavaslat ennek az összegnek az adómentességéről is rendelkezik.
Tisztelt Országgyűlés! Mint látható, minden javasolt adómentesség jó és támogatható célokat szolgál. Éppen ezért a kormány természetesen támogatja az előterjesztést. Arra kérjük az Országgyűlés tagjait, hogy ők is tegyék meg. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit