DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Nem tudom, sikerült-e a felszólalása lényegére térni, képviselő úr, de azt hiszem, nagy bátorság mindig ilyen szavakat mondani egy szocialista képviselőnek, azon Szocialista Párt tagjaként, aki az MSZP-SZDSZ-koalíció tagjaként teljes mértékben magára hagyta a pénztelenségben az egészségügyet; amelyik azt mondta a kórházaknak, azt mondta az orvosoknak, hogy szedjenek vizitdíjat, szedjenek kórházi napidíjat, és abból próbáljanak valamit fenntartani abból az egészségügyi színvonalból, ami járna az embereknek a befizetett járulékaik után.
Azon egészségügyi kormányzatot támogató politikusként mondja ön ezt, aki kórházi széfekre költött ahelyett, hogy kórházi berendezésekre költött volna, és azt a szörnyű kálváriát is végigasszisztálta, sőt végigsegítette az akkori kormányzat, amit csak egy szóval, a HospInvesttel és az egészségügyi privatizációval lehet jellemezni, amely még azt a maradék eszközállományt is eltüntette sokszor a kórházakból, amely a fenntartásába került, és nem hagyott maga után mást, csak csődöt, adósságot és kifizetetlen számlákat, amelyeket utána az ön szerint rosszul működő, közfinanszírozott egészségügyi rendszerből kellett kipótolni.
Az elmúlt öt esztendőben azonban nem volt olyan év, amikor az egészségügyi alap költségvetése ne nőtt volna magasabb mértékben, mint amilyen az infláció. Az elmúlt öt év olyan időszak, amelyhez mérhető 500 milliárdos kórházi, egészségügyi infrastruktúra-fejlesztési, építkezési és különböző berendezésvásárlási programhoz hasonló program megvalósult volna bármikor korábban. Önök sem tudtak példát mondani arra, hogy arányaiban mikor költött egészségügyi fejlesztésre valaha is annyit egy bármikori magyar kormány bármilyen korszakban és bármilyen államformában, mint ami az elmúlt öt esztendőben 500 milliárd forint értékben zajlott.
(16.20)
Így nőtt az egészségügyi alapnak is az értéke 1400 milliárd fölöttiről 1900 milliárd forint fölötti összegre. És fordítottunk nagyon sok mindenre, tisztelt képviselő úr, az egészségügyben. Nem magára hagytuk az egészségügyet, hanem próbáltuk segíteni. Próbáltuk segíteni azzal, hogy kifizettük az adósságokat - ma már itt elhangzott - 60 milliárd forint értékben a tavalyi év elején. Próbáltuk megállítani, lassítani az orvos- és nővérelvándorlást. Vannak, akik azon dolgoznak, hogy külföldre menjenek az orvosok, a magyar kormány pedig ez ellen kíván tenni azzal, hogy elindította a rezidenstámogatási programot. Ön is tudja, hogy 2500 fiatal orvos több mint 5 milliárd forint ráfordítással maradt itt. Ha azt nézzük, hogy 2016. február 3-ig a legújabb idei éves pályázatra mennyien nyújtották be a kérelmüket, azt látjuk, hogy 924-en voltak. Amikor önök átadták a kormányzást, akkor kevesebb mint ötszázan kezdték el az egyetemről kikerülve fiatal orvosként az orvosi tevékenységüket, most csak a rezidenstámogatási programban 924 fiatal szerepel. Hasonlítsa össze az önök által itt hagyott helyzetet és a mostanit: kétszer annyi fiatal kezdi el itthon az orvosi tevékenységét, mint korábban. 2012-2013-ban pedig megfordult a trend, és egyre kevesebben kértek külföldi munkavállalási engedélyt.
A fiatal szakorvosok számára öt évig 151 ezer forint plusztámogatást adunk a bérhez pont azért, hogy itthon maradjanak, és a rezidensévek után ne csökkenjen a bérük. 2015-ben a mozgóbérelemeket igyekeztünk megemelni. Ez 77 ezer egészségügyi dolgozónak 5,3 milliárd forintból sikerült. Az idén folytatjuk, már 12,8 milliárd forint áll rendelkezésre. A 95 ezer egészségügyi dolgozó béremelésére 2012-2013-ban 75 milliárd forintot fordítottunk, és mind a két elemnél szeretnénk folytatni a béremelések politikáját, hiszen jó ez a körülbelül egynegyedével megemelt bér, de még mindig kevés ahhoz, hogy valódi elismerése legyen annak a munkának, amit itt folytatnak a magyar orvosok.
Ezért bízunk benne, hogy a kormánynak a magyar reformok működése kapcsán a nagyobb gazdasági teljesítményből nagyobb kerete lesz, hogy folytassa ezeket a béremeléseket. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit