IKOTITY ISTVÁN

Full text search

IKOTITY ISTVÁN
IKOTITY ISTVÁN (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! A Lehet Más a Politika a 2011-es köznevelési törvény vitája óta mondja, hogy az iskolarendszer államosítása zsákutca. Ugyanolyan szélsőséges megoldás, mint amikor a szocialista-liberális kormányok alatt minden felelősséget rátoltak az önkormányzatokra, miközben a forrásokat elvonták tőlük. A központosítással átestünk a ló túloldalára, most mindent a Szalay utcából akarnak irányítani, az önkormányzatoktól elvették a beleszólás lehetőségét.
Az elmúlt 25 év bebizonyította, hogy mindkét szélsőséges megoldás megbukott. A liberális modellben óriási egyenlőtlenségek alakultak ki az iskolák között, amelyeket viszont a fideszes centralizáció nem egyenlített ki semennyire sem. Természetesen ennek az is oka, hogy a központosítás hatalmas forráskivonással járt. 2010 óta éves szinten 200 milliárd forintot vontak ki az iskolarendszer működtetéséből. Ennek alátámasztására csak egyetlen példa: azt emlegetik, hogy 234 milliárd forintot fordítottak pedagógusbéremelésre, miközben néhány milliárd forinttal, néhány ezrelékkel növelték csak az oktatásra szánt főösszeget. Ez azt jelenti, hogy ekkora összeget kivontak az oktatás működtetéséből.
De az államosítás önmagában is negatív hatással járt. A települések a mai napig nem dolgozták fel az államosítást. Az iskolák elragadása az identitás, a helyi identitás egy részének elvesztését is jelentette. Évtizedes, évszázados hagyományok szűntek meg, értékek vesztek el. Intézmények nélkül a helyi demokrácia mozgástere is beszűkült. Ezt nem szabad így hagyni!
A Lehet Más a Politika javaslata egy köztes megoldás: félbehagynánk a görcsös központosítást, de nem térnénk vissza a korábbi bukott liberális modellhez sem. Mi azt mondjuk, hogy amelyik önkormányzat kéri, és képes is a fenntartására, az a megfelelő állami forrásokkal együtt kaphassa vissza az iskoláit. Mi azt látjuk, hogy a nagyvárosokban a legfájóbb az iskolák elvesztése, ezért indítottunk egy aláírásgyűjtést, a petíció aláírásával a lakosok amellett foglalhatnak állást, hogy a város közoktatási intézményei újra önkormányzati fenntartásba kerülhessenek.
(14.40)
Amelyik önkormányzat pedig nem akarja vagy nem képes rá, ott meghagynánk valamilyen mértékű állami felelősségvállalást, de a településeknek így is beleszólást kell biztosítani a helyi oktatásba, például az igazgató kiválasztásánál. Félreértés ne essék: mi nem arról beszélünk, hogy a Klebelsberg Iskolafenntartó Központot hogyan szedik szét, ez csupán egy centralizált rendszer dekoncentrálása alegységekre. A központosítás ettől még megmarad, a települések nem kapják vissza a beleszólás lehetőségét.
Tisztelt Államtitkár Úr! Továbbra is (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.) elzárkóznak attól, hogy lehetőséget adjanak az önkormányzatoknak arra, hogy visszakaphassák az iskoláikat? Várom válaszát. (Taps az LMP padsoraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit