KISS LÁSZLÓ

Full text search

KISS LÁSZLÓ
KISS LÁSZLÓ (MSZP): Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Ház! Ha megengedik, akkor én valóban egy fontos kérdéssel foglalkoznék, amely a magyar embereket tényleg érinti, nem úgy, mint az előző néhány perc.
Az elmúlt évek, különösen az elmúlt hónapok hangosak voltak azoktól a programoktól, amelyek arról szóltak, hogy a gyermekeink hogyan táplálkozhatnak egészségesebben az iskolákban. Ez azon kevés programok egyike, amelyik, azt hiszem, kormányok között átívelő program; elég, ha csak a 2008-ban megszülető, azóta is működő iskolatejprogramra vagy pedig a 2005 óta folyamatosan szigorodó, közkeletű nevén büférendeletre gondolunk.
A mindenkori kormányzati szándékok ellenére azonban sajnos a valóság az, hogy a büfék egyre egészségesebb kínálata mellett az utóbbi időben egyre inkább megszaporodnak az iskolai büfékből kitiltott élelmiszereket is tartalmazó automaták. Erre egyébként a jogszabály lehetőséget enged, azt mondja ugyanis, hogy amennyiben a szülői szervezet hozzájárul ehhez, úgy ilyen automatákat el lehet helyezni.
Sajnos azonban nem példa nélküli és a XVI. kerületben nagyon gyakran előforduló eset az is, hogy a szülői szervezeteket meg sem kérdezve helyeznek ki ilyen automatákat; a legvérlázítóbb az, amikor pont az egészséges életmódra figyelmet felhívó plakát alá helyezik egy XVI. kerületi iskolában azt az automatát, amely csak és kizárólag olyan termékeket forgalmaz, ami az egészségre kevésbé van jótékony hatással. A közbeszerzéseket elvben intéző Klebelsberg Intézményfenntartó Központ pedig csak a káoszt növeli ebben a kérdésben is.
Tisztelt Államtitkár Úr! Tervezik-e, hogy rendet tesznek a Klebelsberg Intézményfenntartónál, hogy a központ végre képes legyen arra, hogy az iskolabüfék kapcsán is ellássa megfelelően a feladatát, és érvényesítse a törvényeket? Tervezik-e azt (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), hogy Szabó Máté ombudsman korábbi ajánlásának megfelelően szabályozzák az iskolák körében működő boltok kínálatát?
Várom válaszát. Köszönöm. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit