GÚR NÁNDOR

Full text search

GÚR NÁNDOR
GÚR NÁNDOR (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Szél Bernadett képviselő asszony az előbb a szociális szövetkezetek fontosságáról szólt, nem alaptalanul; nem alaptalanul és joggal. Joggal fogalmazta meg azt, hogy önök mondtak e tekintetben valamit, ígértek e tekintetben valamit, és sehova nem jutott ez a történet.
Ezt a bevezető mondatot csak azért mondom, mert azt gondolom, ha csak ennyi hibát követtek volna el, akkor talán ez még valahogy kezelhető lenne, bár nagy problémának tartom, de kezelhető lenne. De nem!
(14.40)
Önök messze-messze sokkal több hibát elkövettek az elmúlt időszakban. Ennek a törvénynek a tárgyalásához illesztetten, ugye, bonthatjuk alapvetően négy szeletre. Én a közfoglalkoztatás, a közmunka kérdéskörével szeretnék foglalkozni leginkább. Azt szeretném önöknek első mondataimban mondani, hogy akkor, amikor bárki, bármely frakció tagja azt mondja, hogy szégyenletes, gyalázatos, bármilyen jelzőkkel illeti annak menetét, ahogyan ez a törvénytervezet összeáll, akkor én nem nagyon tudok velük vitatkozni. Maximum puhítani tudom ezt a kérdéskört, és ha nagyon puhítani akarom, akkor azt mondom, hogy hát nem túl szerencsés mindez, ahogy ez történik, ahogy ez zajlik az elmúlt napokban.
Azt kell mondjam, hogy a törvénytervezet előkészítése kapcsán a közfoglalkoztatást érintő kérdések tekintetében semmiképpen nem tartom szerencsésnek azt a fajta átrendeződési folyamatot, ami gyakorlatilag a munkaerőpiaci hálózat kezéből kivéve a Belügyminisztérium irányába tolja át ezt a történetet. Tudják, személyes értékítéletem alapján, de azt hiszem, még a kormányoldalon ülő képviselők némelyikének értékítélete alapján is nyugodt lelkülettel mondhatom, hogy önöknek sikerült az elmúlt négy esztendőben egy olyan hálózatot, munkaerőpiaci hálózatot szétzúzniuk, amely produktív módon segíteni lett volna képes a valós munkaerőpiaci folyamatok alakításában.
Sajnos az a folyamat, amit önök az elmúlt esztendőkben e tekintetben végeztek, az nem segítette, hanem rombolta ezeknek a folyamatoknak a kialakulását. (Folyamatos nagy zaj, az elnök csenget.) Azt kell mondjam, hogy annak a hálózatnak a szétzúzása nem produktum, nem eredmény, hanem sokkal inkább negatívum. De tartalmi ügyek tekintetében is sok mindent lehetne említeni, de nem akarom én ezt nagyon mélységesen taglalni. Az számomra elfogadhatatlan, amilyen formában le akarják ezt a törvényt darálni.
Sokkal inkább arról szeretnék beszélni, ami a munkanélküliség visszaszorítását érintően a közfoglalkoztatás kérdéskörében kívánja a megoldást megtalálni. Nézzék, képviselőtársaim! Önmagában az, hogy önök már a feledés homályába akarják tenni mindazt, amit a választási ígéreteik kapcsán megfogalmaztak, tudják, emlékeznek rá, vagy ha nem, akkor el kell mondjam önöknek újra és újra: egymillió új munkahely megteremtéséről beszéltek a gazdaságban - Fidesz-program, 17. oldal -, kisvállalkozókon keresztül. Meg kell nézni, azonosulni kell vele, és valamit meg kellene csinálni belőle! Nem a közfoglalkoztatottak országát kell életre hívni, nem a közszférából kirúgott embereket kell a közfoglalkoztatotti vagy a közmunka rendszerén keresztül foglalkoztatni éhbérért - nem, nem! Képviselőtársaim! Önöknek az lenne a dolguk és a felelősségük…

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit