KARA ÁKOS

Full text search

KARA ÁKOS
KARA ÁKOS (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Nagy adósságát teljesítette az Országgyűlés, amikor törvényben rögzítette a helyi piac fogalmát. Ezzel lehetővé vált, hogy a termelők közvetlenül értékesíthessék megyéjükben, illetve a piac 40 kilométeres körzetében működő gazdaságaikból származó mezőgazdasági, illetve élelmiszer-ipari termékeiket.
(15.50)
Budapesten működő piac esetében a termelők megjelenhetnek és értékesíthetik áruikat az ország egész területéről. 2012. január 1-jétől sokkal egyszerűbb lesz ilyen piac létesítése: egy egyszerű bejelentéssel eleget tudunk tenni a jogszabályban foglalt kötelezettségnek. Ezzel újabb lépést tettünk a vidéken élő lakosság önfoglalkoztatásának erősítése, életminőségének javítása érdekében.
A helyben termelt, adalékoktól mentes, magas biológiai értéket képviselő áruikkal hozzájárulnak a termelők a lakosság egészségének megőrzéséhez, annak javításához. Az sem mellékes persze, hogy csökken a környezeti terhelés, mert nem kell ezeket az élelmiszereket több száz vagy ezer kilométeren keresztül szállítani. A kistermelők és a családi gazdaságok pénzügyi stabilitását, ezáltal a vidéki munkahelyek megőrzését és reményeim szerint bővítését is szolgálja majd a közvetlen értékesítés előtérbe kerülése. A fogyasztó is elégedetten távozik, távozhat az ilyen piacról, mert a legnagyobb és legértékesebb minőségi garanciával vásárolta meg az árut. A termék minőségéért az áru előállítója személyesen, ha szabad így fogalmazni: a becsületével vállal garanciát.
Tisztelt Államtitkár Úr! Ezt a példát azért hoztam ide, az Országgyűlés falai közé, mert nemrégiben a választókerületemben, Csikvánd településen egy ilyen helyi termelői piacot avattunk, amely kiváló alkalom volt arra, hogy a helyi értékeket be tudjuk mutatni, és ennek hangot tudjunk adni az ország Házában is.
A kérdésem pedig az, hogy: folytatja-e a kormány a helyi termelői piacok erősítését Magyarországon? (Taps a kormányzó pártok padsoraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit