DR. CZOMBA SÁNDOR

Full text search

DR. CZOMBA SÁNDOR
DR. CZOMBA SÁNDOR nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! A törvényjavaslatban valóban szerepel a munkavállalói biztosíték intézménye, amely azonban - ahogy ön is említette - csak azokat érinti, akik munkakörük ellátása során pénzt, értéket kezelnek, vagy az ilyen tevékenységet közvetlenül ellenőrzik. És hogy ne okozzak önnek csalódást: valóban szeretném megerősíteni, hogy a munkáltatónak és a munkavállalónak meg kell állapodnia. Amennyiben ilyen megállapodás nincs, akkor kaució sincs.
Képviselő úr figyelmébe ajánlom, hogy a munkahelyi kaució nem újdonság, a gyakorlatban ma is létezik, és a bírói gyakorlat jogszerűnek ismeri el. A Legfelsőbb Bíróság korábban kimondta, hogy a munkaviszony keretében is helye van biztosítékadásra vonatkozó megállapodásnak. A gyakorlatban el is terjedtek az ilyen megállapodások. Ezt a jelenséget igyekszik a munka törvénykönyve a munkavállaló számára is garanciákat biztosító, szabályozott keretek közé sorolni. Szeretném jelezni, hogy a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének egyik vezetője nemrégiben azt nyilatkozta, még mindig jobb a kaució intézménye, mintha kirúgnák az alkalmazottat, mint ahogy az a mostani gyakorlatban gyakran előfordul. Tájékoztatásul jelzem, hogy a munkavállalói biztosíték a német, az osztrák és a svájci jogban is bevett intézmény a munkavállalói felelősség körében.
Képviselő úr a kérdésében hivatkozik arra, hogy a munkáltató dolga a kártérítés behajtását tekintve is könnyebb lesz. Azon túl, hogy a fizetési felszólítással történő igényérvényesítést a hatályos munkajog is ismeri, sajnálatos módon képviselő úr összekeveri az igényérvényesítés formáját a végrehajtás alapjául szolgáló okirattal.
(16.50)
Az új munkatörvénykönyvben is változatlan ugyanis, hogy a munkáltatói igényérvényesítésnek csak a bíróság által záradékolt végrehajtható okirat alapján van és lesz helye.
Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit