DR. UJHELYI ISTVÁN

Full text search

DR. UJHELYI ISTVÁN
DR. UJHELYI ISTVÁN önkormányzati és területfejlesztési minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Valóban jogi egyetemet végeztem, de igyekszem úgy elmondani a válaszomat, hogy ön is értse egészen pontosan. (Derültség az MSZP soraiban.)
Az Országos Választási Bizottság december 5-én hitelesítette az önök által összegyűjtött aláírásokat, és a törvény előírása szerinti jogorvoslati lehetőséget biztosított december 8-án, szombaton 16 óráig. December 7-én, pénteken egyetlen jogorvoslati kérelem érkezett, amelyet a Legfelsőbb Bíróság azonnal megkapott, és még ezen a napon el is bírált. Valótlan az önök két napja folyamatosan hangoztatott állítása, hogy a pénteken beérkezett öt kérelmet a választási igazgatás dolgozói nem juttatták el a Legfelsőbb Bíróságra. Ugyanis december 8-án, szombaton megérkezett ez a további öt kérelem, az utolsót éppen 16 órakor nyújtotta be a kérelmező, amelyet megpróbált a Legfelsőbb Bíróságon átadni, de ott nem volt, aki átvegye.
A választási eljárásról szóló törvény szerint a felülvizsgálati kérelmeket a megérkezésük napján kell a Legfelsőbb Bíróságnak felterjeszteni. Az átadás-átvételhez ugyanakkor, képviselő úr, két szereplő szükségeltetik. Egy, aki átadja, ez az Országos Választási Iroda, és egy, aki átveszi, ez jelen esetben a Legfelsőbb Bíróság. A választási iroda az átadás céljából szombaton ügyeletet tartott, az átvevő azonban ezt nem tartotta szükségesnek. Sérelmet szenvedett tehát az eljárás, mert az esti órákban a Legfelsőbb Bíróságon nem volt senki, aki a felülvizsgálati kérelmeket átvegye.
Ugyanakkor a közigazgatási kollégium az ítélkező tanácsokat hétfő reggelre már korábban összehívta, és reggel 8 órakor a mai napon haladéktalanul megkezdték a felülvizsgálati kérelmek elbírálását. Pár másodperce érdeklődtem, hogy egészen pontos választ adhassak a képviselő úr számára: a mostani pillanatig mindegyik felülvizsgálati kérelmet elbírálták, és ezek a döntések a mai napon megszülettek.
A Legfelsőbb Bíróságnak az elbírálási törvény három napot biztosít a felülvizsgálati kérelmek elbírálására (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), amely kedden, tehát holnap 16 órakor jár le. De amint ezt ön is látja, senki nem húzott időt, merthogy a mai nap délutánján minden jogorvoslati pontos szabályozásnak ez a kérdés eleget tett, így aztán kérem szépen, hogy azonnali kérdésére adott azonnali válaszomat fogadja majd el nekem. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit