ZUSCHLAG JÁNOS

Full text search

ZUSCHLAG JÁNOS
ZUSCHLAG JÁNOS, az MSZP képviselőcsoportja részéről: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! A jelentésben foglaltak közül a legsúlyosabb probléma a népességfogyás. Valamennyien tudjuk, milyen problémákat fog okozni, hogy a gyermek- és ifjúsági korosztályok létszáma, valamint az eltartandó társadalmi rétegek közötti létszámok fokozatosan romlanak, egyre több idősebb él ebben az országban, és egyre több fiatal születik. (Sic!) Mindezek megoldása az aktív népesedéspolitika, amelyre a gyermekvállalási kedv növelésével, a családtámogatási rendszer növelésével, a családtámogatási rendszer fejlesztésével és a lakáspolitikai koncepció kidolgozásával válaszol a kormány. A kormány eddigi intézkedései és a költségvetés megalkotása is ennek a tükrében történt.
Mit tett a kormány eddig, és mit fog tenni? A száznapos program keretében a családi pótlékot jelentősen, 20 százalékkal emeltük. Erre az előző kormány idején nem volt mód. Bevezettük a 13. havi családi pótlékot, 2003. január 1-jétől jelentősen emelkedett az alanyi jogon járó anyasági támogatás és a kiegészítő családi pótlék. Az apák számára ötnapos fizetett szabadságot biztosított a kormány, és lehetővé vált, hogy a nagyszülői gyes nyugdíj mellett is folyósítható legyen.
Emellett nem feledkeztünk meg a lakáshoz jutás kérdéséről sem. 2002. december 1-jétől jelentősen nőtt a gyermekenként járó szociálpolitikai kedvezmény, amely révén az eddigieknél több fiatal tud lakást építeni. Az új lakás építése és vásárlása során az állam egy gyermek vállalása esetén három, két gyermek vállalása esetén hat évre megelőlegezi a kölcsönt. Ezzel lehetővé válik, hogy a gyermekek olyan otthonba érkezzenek, ahol valóban méltó módon fel lehet őket nevelni.
Emellett a kormány lehetővé tette, hogy úgynevezett félszocpol-támogatást tudjanak igénybe venni azon családok, amelyek lakásukat bővíteni kívánják, akár egy szobával, akár egy tetőtérrel.
(14.40)
A kormányzati ciklus hátralévő részében pedig tovább kívánjuk növelni a vissza nem térítendő szociálpolitikai támogatást.
Emellett természetesen az oktatáspolitikáról, az iskolába járó gyermekekről sem feledkezhetünk meg. Így a költségvetési törvény új alapokra helyezte a gyermekétkeztetési támogatást, először az óvodásoknál, majd a ciklus hátralévő részében a közoktatás minél nagyobb részére kiterjesztjük az ingyenes étkeztetést. A tankönyvek terén pedig megteremtjük annak a lehetőségét (Zaj, közbeszólások a Fidesz soraiból: Ingyenesek lesznek!), hogy minden rászoruló gyermek, mindenki hozzájusson a tankönyvekhez, és ne legyen valaki arra rákényszerítve, hogy azért ne tudjon tankönyvből tanulni, mert neki nincsen rá pénze vagy a szülei nem tudják megvásárolni. Emellett az eddigi támogatási időintervallumot a nappali rendszerű oktatás befejezéséig toljuk ki.
Természetesen nem feledkezhetünk meg a felsőoktatásról és a szakképzésről sem, így közel 50 százalékkal növeltük a főiskolák és egyetemek hallgatóinak pénzbeli juttatásait, az ösztöndíjakat, a doktoranduszok ösztöndíjait, a lakhatási támogatást. Mi ugyanis valóban azt gondoljuk, hogy nagyon fontos, hogy minél több egyetemista, minél több főiskolás tudjon méltó módon tanulni, ne kényszerüljön arra, hogy levelező oktatásban, esti oktatásban vagy munka mellett kelljen azért tanulni, mert ehhez nem kap megfelelő állami támogatást.
Emellett a diákhitel konstrukcióját is megváltoztattuk, igénybevételének lehetőségeit kibővítettük, és a szükséges jogszabályok megalkotásával befejeződött a Diákhitel Központ kialakítása.
2003-tól 20 ezer gép iskolába telepítésével beindul a Sulinet-program, összekapcsoljuk a magyar iskolákat egy egységes internetes hálózatba, és hogy a diákok jobban el tudják sajátítani a számítástechnikát, 2003-tól a számítástechnikai képesítés vizsgadíját megszüntetjük.
Emellett nem szabad elfeledkezni a foglalkoztatáspolitikáról, erre az illetékes minisztérium külön programot dolgoz ki, különösen a diplomás munkanélküliség kérdésének kezelésére, valamint az európai uniós csatlakozás kapcsán fellépő, munkaerőt érintő kérdésekkel kapcsolatos különböző problémák megoldására.
Mindezek az intézkedések már részei a nemzeti életpályamodellnek, melynek kidolgozását a kormány most teszi, és amelynek az a célja, hogy az európai uniós csatlakozás küszöbén intézményes keretet teremtsenek a fiataloknak, mindenki számára lehetőség legyen a gyermekkortól élete végéig a tanulás esélyére, a munkavállalásra, a családalapításra.
Azt gondolom, hogy ha ennek a feladatnak a döntő többségét ebben a négy évben, ebben a ciklusban a koalíció meg tudja valósítani, akkor sokat tesz azon problémák megoldása érdekében, amelyről e jelentés szól.
Köszönöm. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit