SZALAY FERENC

Full text search

SZALAY FERENC
SZALAY FERENC (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Gondban vagyok, hogy én most mit is tegyek, hiszen miniszter úr fogta magát, felállt és elment. Ráadásul ezzel szétverte a vitát, azóta itt egészen másról folyik a szó, mint igazából kellene. Azt hiszem, hogy ez nem igazából tisztességes, jó lett volna, ha ezt megvárja - mármint a kétperceseket.
Azt gondolom, ráadásul arra hivatkozni, hogy a kormányt bántja az ellenzék néhány véleményével, nem feltétlenül jó, főleg akkor nem, ha az MSZP vezérszónokait nem utasítja rendre, hogy be kellene fejezni a kampányolást onnan fentről, és igazából azt is el kellene mondani, hogy dolog van ebben az országban, nem is kevés, és azt gondolom, ezt a dolgot kellene egy kicsivel komolyabban venni és dolgozni az ország érdekében.
Ráadásul miniszter úr elment innen, igazából olyan témakörről, amelyet végre itt a Ház előtt lehetett volna feszegetni neki is, egy kicsit a minisztérium erejét, érdekérvényesítő képességét bemutatni, neki, mint miniszternek elmondani azt, hogy mi is a véleménye konkrétan erről az anyagról. 15-16 percet beszélt bevezetőként az anyagról, azt gondolom, hogy egy kicsit többet is lehetett volna, hogy végre az ország nyilvánossága lássa azt, hogy ez a terület, amiről ma beszélünk, mennyire fontos, hiszen egy olyan témakörről beszélünk, amely a jövőt valóban meghatározza. Itt a tisztelt Ház előtt sok mindenről beszéltünk; beszéltünk autópályákról, beszéltünk háborúról, békéről, Unióról, sok minden másról, most beszélünk először az igazi jövőről, az ifjúságról, arról a korosztályról, aki valóban az uniós csatlakozás kapcsán majd ezt az országot építgeti tovább. Úgy látszik, miniszter úr ezt nem tartotta igazából fontosnak, itthagyott minket, de Mesterházi Attila államtitkár úr egészen biztos, hogy fog tudni még néhány dolgot mondani e kérdéskörben.
Tehát azt gondolom, megint méltánytalan az a helyzet, amit a minisztérium első számú vezetője végez azzal a területtel, amit neki képviselnie kell. Ezt a sportbizottságban többször elmondtuk már, azt gondolom, hogy itt is éppen itt volt az ideje, hogy erről szó essen.
Egyébként én egy egészen más területről szerettem volna beszélni; arról a területről, amelyet itt a bizottsági előadók is csak félve érintettek, arról a területről, amelyet az ifjúsági és sportbizottságban is csak nagyon kevesen érintettek - Fehérvári képviselőtársam egy kicsit bővebben -, az egészséges életmód és sport területéről, amely, azt gondolom, ennek az anyagnak az egyik legfontosabb része, mondjam úgy, az alapja. Sok mindenről beszélhetünk, de tessenek akkor elolvasni azt a részt, azt a közel ötven oldalt, ami erről szól. Néhány adatot mondanék: a ma Magyarországon születettek várható élettartama a férfiaknál 68 év, a nőknél 75 év. Ebben az országban sikerült olyan eredményeket elérnünk a keringési rendszeri, az érrendszeri problémák, a szívinfarktus kérdéskörében, de a daganatos betegségeknél is, hogy európai elsők vagyunk, de az idegrendszeri problémákkal küszködők száma is kimondottan magas.
Azt gondolom, azt sem baj, ha elmondjuk, hogy a felmérések arról szólnak, hogy a 15-29 év közöttieknél az izom-, a kötőszövet-, a csontrendszer állapota olyan állapotban van, ami tarthatatlan, és ez a rendszeres testmozgás hiányának köszönhető. Erről a kérdéskörről azért szeretnék egy kicsit többet beszélni, mert egyszerűen nem normális az a helyzet, ami évtizedek óta működik ebben az országban - sok más országban kevésbé -, mondjuk, a falra hányt borsó szindrómát említhetem, hogy elmondja a szakma, hogy mennyire fontos az, hogy az életesélyek jelentősen növekedhessenek ebben az országban, mennyire fontos ehhez az egészséges életmódon belül a rendszeres testmozgás, az egészséges táplálkozás, hogy a terhelés-pihenés arányát megfelelően vegyük - a terhelést, mondjuk, a munka jelentse, a pihenést pedig a kikapcsolódás, a szabadidő hasznos eltöltése -, de mintha nem igazából mennénk előre ebben a kérdésben.
Hogy a mostani kormányzatról én is mondjak néhány negatívumot, ezt csak azért teszem, hogy lehessen az elmúlt ciklusból egy kicsit meríteni, és nemcsak azt mondani, hogy minden rossz volt, amit az elmúlt négy év csinált, hanem azt is mondhassuk, hogy az értékeket próbáljuk átmenteni és kövessük azokat a gondolatokat, amelyeket az elmúlt ciklus hozott be ebbe az országba például a sport, az egészségügy, az oktatás területén, a mindennapos testnevelés kérdésében. Vagy ha egy kicsivel kijjebb megyünk, azt gondolom, a szabadidősport támogatásának kérdésében, a létesítményfelújítás és rekonstrukció kérdésében, ezen belül a labdarúgó-stadionok rekonstrukciója területén azt gondolom, érdemes gondolkodnunk, de nem baj, ha egy kicsit többet beszélünk arról, hogy ma Magyarországon a működő mindennapos testnevelés kérdését is az előző kormány indította be.
Nem feltétlenül hiszem azt, hogy ezeket a programokat abba kellene hagyni, hiszen ha visszaemlékszünk a bizottsági, illetve a parlamenti munkánkra, amikor sok-sok módosító indítvánnyal szerettük volna továbbvinni ezeket a programokat, önök nem segítettek ebben. Sajnálatos módon nagyon sok mindent visszavontak, leszavaztak, nem tudunk továbbmenni az előbb említettekben, amit elmondtam.
Azt gondolom, hogy ez felelőtlenség. A későbbiekben ezzel majd el kell számolni, hiszen a nemzet egészségi állapota önökön is múlik, és azt hiszem, minden olyan kormányon, aki ebben felelősen gondolkodik, már csak azért is, hiszen mindenképpen fontos lenne az, hogy a későbbiekben ez az ország azért egészségesen tudjon az előbb említett Unió felé haladni.
Köszönöm figyelmüket. (Taps a Fidesz soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit