ARATÓ GERGELY

Full text search

ARATÓ GERGELY
ARATÓ GERGELY (MSZP): Tisztelt Ház! Mielőtt itt megbeszélnénk az ifjúsági civil szervezetek minden, ide nem tartozó problémáját, engedjék meg, hogy visszatérjek a 2001-es jelentéshez és általában az ifjúságkutatás rendszeréhez, ami ezt megalapozza.
Teljesen egyetértek Gyürk képviselő úrral abban, hogy a jelentések elkészítésében és tulajdonképpen az egész ifjúságpolitikai munkában döntő az ifjúságkutatás; olyannyira egyébként, hogy az Európai Uniónak is az egyik kiemelt, alapvető iránya az ifjúságpolitikában. Teljesen egyetértenék tehát képviselőtársammal, ha itt valóban veszélybe került volna az ifjúságkutatás.
Én azonban úgy tudom, hogy ez nem így van. Ezt egyébként megbeszéltük már egyszer a költségvetési vitában is, ha jól emlékszem. Tudniillik a mobilitás rendszerében 50 millió, külön romakutatásra 5 millió, és a nemzeti stratégia elkészítése kapcsán újabb 50 millió forint áll rendelkezésre. Itt tehát arról van szó, hogy a pénz megvan, egy másfajta struktúrában, feladatokhoz rendelve.
Azt gondolom, el kell majd dönteni a jövő évi költségvetésnél, hogy bevált-e ez a modell. Én nem vagyok róla meggyőződve egyébként, hogy ez a modell jó. Mindenesetre arról ne beszéljünk, hogy az ifjúságkutatást megszüntettük, hogy nincs rá pénz. Egy másfajta modellben más módon finanszírozódik ez a munka, de folytatódik tovább. Nemrég tette közzé az intézet a 2000-es kutatás eredményét, és ez egy nagy és komoly szakmai munka.
A nyelvtanulás kapcsán említették képviselőtársaim ezt a bizonyos áfaproblémát. Ez valóban egy olyan lépés, ami nem könnyíti a nyelvtanulást, tulajdonképpen nem egy öröm. Egyszerűen az teszi szükségessé, hogy minden gazdálkodó szervezetre, így a nyelviskolákra is ez vonatkozzon. Azt gondolom, hogy a nyelvoktatásnál nem a nyelviskolát kell támogatni, hanem az igénybe vevőt. Olyan rendszert kell kiépíteni, amely a nyelvtanulást és a nyelvvizsgázást támogatja.
És még egy dolgot hadd mondjak: az iskola az a hely, ahol mindenki egyenlően hozzáférhet a nyelvoktatáshoz. Tehát a döntő kérdés az iskolai nyelvoktatás fejlesztése. Ugyanakkor ebben mindenfajta megoldást támogatunk, és szeretném, ha találnánk ilyen megoldásokat, ha máskor nem, akkor a jövő évi költségvetésnél.
(16.10)
Végül hadd mondjam azt Nyitrai képviselő úrnak (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), miután az imént aggódott, hogy kérdeztem-e a párbeszéd folytatásáról, elmondom: szeretném megnyugtatni, kérdeztem, beadtam ebben az ügyben kérdésemet a miniszter úrhoz, és várom a parlamenti rendben az erre adott választ.
Köszönöm szépen.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit