SZIJJÁRTÓ PÉTER

Full text search

SZIJJÁRTÓ PÉTER
SZIJJÁRTÓ PÉTER (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Az országos területrendezési tervet mindannyian nagy jelentőségűnek tartjuk, hiszen az abban rejlő szabályozottsággal sok milliárd forintot lehet megtakarítani. Mi mindenképpen fontosnak tartjuk, hogy az országos területrendezési tervről szóló törvény írja elő a nagy területi szabályozásokat, a nagy területfelhasználásokat.
Tisztelt Képviselőtársaim! Jó néhány módosító és jó néhány kapcsolódó módosító indítványt nyújtottunk be a törvényhez, illetve a törvényhez benyújtott módosító indítványokhoz. Széles körben elterjedt az a vélekedés, hogy az országos területrendezési tervben, illetve az arról szóló törvényben a közlekedési útvonalak közül csak a vasút, illetve a gyorsforgalmi úthálózat kellene hogy szerepeljen. Mi ezzel egyáltalán nem értünk egyet. Éppen ezért megannyi módosító indítványt nyújtottunk be arra vonatkozólag, hogy a kerékpárutak is szerepeljenek ebben a törvényben.
Úgy gondoljuk, hogy az országos kerékpárút-hálózat fejlesztése, európai szintre hozása társadalmi érdek több szempontból is. Egyrészt a turizmus egyik, talán legdinamikusabban fejlődő ágáról van szó, másrészt egészségmegőrzési szempontból sem hátrányos, harmadrészt pedig a kerékpárosok, a kerékpáros turisták minden egyes esetben élő monitoringrendszert hoznak létre, és vizsgálják, figyelik környezetünket. Éppen ezért az abban bekövetkező, adott esetben negatív változásokról azonnal tudósíthatnak bennünket.
Éppen ezért több kerékpárút is szerepel módosító indítványaink között. Szeretnénk, ha megépülne és teljeskörűvé válna a Szigetköz kerékpárút, a Győr és Sopron közötti kerékpárút, a Sárköz kerékpárút, a Kiskun kerékpárút, a Mezőberény és Békéscsaba között létesítendő kerékpárút, valamint szeretnénk ha a Jászság kerékpárút második ütemének építése is elkezdődne, illetve ott is kerékpárút létesülne. És ha továbbmegyek, jó lenne, ha Komárom és Székesfehérvár között is kerékpárúton lehetne közlekedni, ha végre az Őrségben is megfelelőképpen létrejönne az infrastruktúra a kerékpáros turizmushoz, és dél-magyarországi kerékpárút létrehozását is indokoltnak tartjuk.
Nem értünk egyet azzal, hogy hatalmas nagy, összefüggő területeket zárnak le előlünk, hogy hatalmas nagy területek, amelyeken egyébként megannyi látnivaló, megannyi természeti szépség található, elérhetetlenek legyenek a kerékpáros turisták, általában a turisták, a magyar emberek számára.
Éppen azért szeretnénk, ha megfelelőképpen szabályozott módon jelölnék ki azokat a nyomvonalakat, amelyeken a kerékpárutak haladhatnának. Érdemes, azt gondolom, koncepcióban gondolkozni, érdemes úgy gondolkozni, hogy összességében a jövőre vonatkozóan hogyan érhető el a legnagyobb fejlődés. Ezért szeretnénk azt is, ha a kerékpáros turizmushoz kapcsolódó mindenfajta infrastrukturális fejlesztés is elkezdődhetne a közeljövőben. Így jó volna, ha megteremtődne a lehetősége például a tömegközlekedési eszközökön való kerékpárszállításnak, így a vonatokon és az autóbuszokon is.
Azt gondolom, hogy a kerékpárút-hálózatról szóló javaslatokat nyugodtan támogathatja minden politikai erő, üljön az a kormányzati vagy az ellenzéki oldalon, hiszen mindenképpen pártok felett álló társadalmi érdekről van szó. Ezért a fidelitasos képviselőtársaim nevében, akikkel ezeket a módosító indítványokat benyújtottuk, kérjük a parlamenti képviselőket, hogy támogassanak bennünket.
Köszönöm szépen.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit