DR. EÖRSI MÁTYÁS

Full text search

DR. EÖRSI MÁTYÁS
DR. EÖRSI MÁTYÁS, a mentelmi, összeférhetetlenségi és mandátumvizsgáló bizottság előadója: Az illető állampolgár a bíróság előtt kért volna elégtételt ezért a kifejezésért.
A bíróság, annak rendje és módja szerint, megkereste a Házat, és kérte a Ház véleményét arról, hogy felfüggeszti-e Arnóth Sándor képviselő úr mentelmi jogát.
Tisztelt Országgyűlés! A mentelmi bizottságban arról nem volt vita, hogy egy ilyen kifejezés használata, főképp valakivel szemben, aki nincs jelen, hogy megvédje magát, hogy gazember, nem helyes sem politikailag, sem pedig emberileg. (Folyamatos zaj.) Azonban a bizottság többsége azon az állásponton volt, hogy a parlamentben elhangzott semmilyen kifejezésért nem lehet megengedni azt, hogy a képviselőt bíróság elé cibálhassák. Azért mondjuk ezt, mert ha a parlamentben elhangzott kifejezések következménye nem pusztán politikai következmény, hanem jogi következményekkel is számolnia kell a képviselőnek, akkor beindul egy olyan folyamat, amelyet öncenzúrának kellene nevezni, amely során a képviselők nem mondhatnák el, ami egyébként a véleményük, akár megalapozott, akár megalapozatlan.
Éppen ezért nagy ez a dilemma, tisztelt képviselőtársaim, hogyan lehetséges a parlament tekintélyének a megóvása. (Közbeszólás a Fidesz padsoraiból: Megoldják...) Valószínűleg jó lenne, ha a képviselők ilyen kifejezéseket nem használnának az ülésteremben a felszólalásuk során, de annak érdekében, hogy a képviselő szabadon elmondhassa azt, amit el akar mondani, és hogy a szavaiért senki ne cibálhassa vagy idézhesse a bíróság elé, a mentelmi bizottság többségi álláspontja az volt, hogy Arnóth Sándor fideszes képviselő úr mentelmi jogát ne függessze fel a Ház, hanem ha vannak következményei a feltehetőleg egyébként helytelen mondatnak, annak pusztán politikai, de semmiképpen sem jogi következményei legyenek.
Ez volt tehát a mentelmi bizottság többségi álláspontja. Kérem a Házat, hogy a szavazatával ezt erősítse meg. Köszönöm hogy meghallgattak. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit