FARKAS SÁNDOR

Full text search

FARKAS SÁNDOR
FARKAS SÁNDOR (Fidesz): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Miniszter Úr! Az elmúlt hetekben a következőket olvashattuk az újságokban, hallhattuk szerte az országban: összement az agrárbüdzsé, agrárpiaci gondok, országos demonstráció, elégedetlen gazdák, baljós üzenetek, leállított támogatások; egyszóval: válság. Egyértelmű, hogy a problémák gyökere közös. Kiderült ugyanis, hogy kevés a pénz. Még csak május van, és a tárca máris átcsoportosításokra készül, pluszforrásokat kér a kormánytól, egyelőre 3-4 milliárd forintos fedezetet.
De, tisztelt miniszter úr, tekintsük át az ágazati gondokat, amelyek gyors és hatékony beavatkozást igényelnének. A gazdák küzdenek a kemény tél utáni fagy- és hókárokkal, a ráfordított költségek pedig nem térülnek meg. Segítségre várnak. Nyomottak a gabona- és a takarmányárak is. A sertéstenyésztők sorra szervezik a helyi és az országos demonstrációkat az alacsony felvásárlási árak miatt, mert ebben az évben még a veszteségeiket sem tudják megtermelni. Ők is segítségre várnak. A baromfiágazatban a felvásárlási árak az önköltség alatt vannak. Egyre több termelő dönt úgy, hogy csökkenti vagy teljesen felszámolja az állományát. Ők is segítségre várnak. A tejfelesleg felszámolása csak önmagában 10 milliárd forintos többletet igényelne. Rövid az idő az uniós csatlakozásig, és jelen pillanatban leállt a géptámogatási pályázatok befogadása. Ez az egész ágazat számára elfogadhatatlan.
A Fidesz-Magyar Polgári Párt mezőgazdasági kabinetje már a költségvetés megszavazása előtt jelezte, hogy kevés a forrás, 66 milliárd forinttal kevesebb, mint amennyi elengedhetetlenül szükséges lett volna. Akkori módosító javaslatainkban kerestük a megoldást a pénz hatékony elosztására. A kormánypárti képviselők ezeket sorra leszavazták. Ma már ennél világosabb, hogy ha ennek a felét pótolnák csak az ágazatban, akkor is némi javulást adnának. De a gazdák segítségre várnak. A problémákat meg kell oldani, az ágazatot talpra kell állítani a csatlakozás előtt.
A mi javaslataink ma is élnek. Kérem a miniszter urat és a kormánypárti képviselőket, hogy vegyék ezeket fontolóra. A mezőgazdaságból élők kormányzati segítségre várnak. Bízva a gyors és hatékony megoldásban, kérdezem miniszter urat: mikor remélhetnek végre valódi segítséget a gazdák? Mikor fogják végre fontolóra venni a javaslatainkat? Mikor kívánja a kormány elé terjeszteni a mezőgazdaság pótköltségvetésére vonatkozó javaslatokat?
Várom megtisztelő válaszát. Köszönöm. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit