DR. NÉMETH IMRE

Full text search

DR. NÉMETH IMRE
DR. NÉMETH IMRE földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Egy dologban egyetértünk a hozzászólását tekintve: az agrárium több szempontból nehéz helyzetben van. De immár több mint tíz esztendeje van ez a helyzet. Tehát az ágazatot talpra kell állítani. Az EU-csatlakozás előtt ez különösen fontos. De önnek, képviselő úr, aki négy évig a mezőgazdasági bizottság elnöke volt, úgy gondolom, nem ártana tükörbe néznie e tekintetben, hisz az el nem végzett feladatok többéves feladatokat hagytak hátra (Közbeszólások a Fidesz soraiból.), csődök sora nehezíti az agrárium helyzetét. Úgy gondolom, hogy egy év kirakatpolitikájával nem lehet feledtetni a megelőző három esztendőt, tehát az elmúlt négy évben alig történt valami azokban az ügyekben, amelyeket ön most feltárt.
(Az elnöki széket dr. Wekler Ferenc, az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)
A hozzászólásában azt mondja, hogy összement az agrárbüdzsé, kevés a pénz. Nézzük a tényeket e tekintetben! A költségvetést ön is ismeri, képviselő úr. A számok világosan mutatják, hogy a Medgyessy-kormány az agrárium támogatására, a beruházásokra, a termelői támogatásokra, a piacra jutásra 21 százalékkal több forrást fordít, mint önök a kétéves költségvetés második esztendejében. Ön azt mondja, képviselő úr, hogy 66 milliárd forint hiányzik a büdzséből. Ne számolja hozzá a Medgyessy-kormánynak az európai uniós felkészülés tekintetében tett rendkívüli intézkedéseit, hisz természetesen, ha az elmúlt fél év során a Medgyessy-kormány nem juttatott volna 60 milliárd forint segítséget a magyar mezőgazdaságnak, még nagyobb lenne a csőd.
Önök hiteleket adtak, hitelt hitelre halmoztak, amelyet nem tudnak visszafizetni a mezőgazdasági termelők. A Medgyessy-kormány kénytelen segíteni a gazdálkodóknak, hogy ezeket a hiteleket vissza tudják fizetni. Ennek érdekében történt meg a 60 milliárd forint kifizetése, és az adósságrendezés nem ért véget.
Első alkalommal elengedtünk 1,8 milliárd forintot 1100 kistermelőnek, amit már a '90-es évek közepe óta nem tudtak visszafizetni. A második alkalommal 60 milliárd tényleges segítséget adtunk, ennek egy részét elemikár-térítésként. Most, az idei esztendőben a kedvezőtlen adottságú térségekben a vállalkozások és a munkahelyek megtartása érdekében újabb 25 milliárd forintos adósságrendezést indítottunk el. Tehát úgy gondolom, hogy nagyon sok minden történt.
A géptámogatás tekintetében, amit ön konkrétan fölvet - Áder Jánostól természetesen nem veszem zokon, hogy nem érti az agráriumot, de öntől, képviselő úr… (Közbeszólások a Fidesz soraiból.) Világosan látnia kell, hogy itt nem a támogatások lettek leállítva, itt a támogatási pályázatok befogadása lett leállítva, miután április 17-éig 30 milliárd forint támogatási igényre adtak be pályázatot. Szeretném elmondani, hogy a géptámogatások tekintetében az önök által jóváhagyott, tavalyi 18,6 milliárd forinttal szemben a Medgyessy-kormány 24 milliárd forintot biztosított, és 30 milliárdot leigényeltek.
Úgy gondolom, rendkívül pozitív, hogy a termelőknek ilyen beruházási kedvük van, látják az európai uniós csatlakozás előtti helyzetüket. De a kormány szemére hányni, hogy a termelők kétszer annyi támogatást akarnak, és csak 50 százalékkal többet tud adni a kormány, mert hozzá fogjuk adni még a SAPARD-támogatásokat, amelyeket önök el se tudtak indítani… Az idei évben, még a második félévben a géptámogatásokat meg tudjuk toldani a SAPARD-programmal, mert most vannak módosítás alatt a SAPARD-feltételek.
Tehát újra meg tudjuk nyitni a géptámogatási lehetőségeket. Úgy gondolom, hogy az elmúlt egy évben több történt az agrárium tekintetében, mint önöknél az elmúlt négy év alatt.
Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban. - Közbeszólások a Fidesz soraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit