DR. MARTONOSI GYÖRGY

Full text search

DR. MARTONOSI GYÖRGY
DR. MARTONOSI GYÖRGY (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! A mai napon már egy interpelláció keretében szóba került itt a Házban az agrárágazat nehéz helyzete, én ezen belül szeretnék a sertéspiac nehéz helyzetével külön is foglalkozni. És hogy mennyire fontos ez a kérdés nekünk, vidéken élő képviselők számára, azt az is jelzi, hogy most egy napon ez a kérdés kétszer is napirendre kerülhet.
Az elmúlt hetekben, az elmúlt hónapokban szinte mindennap, minden parlamenti napon beszéltünk erről a kérdésről, jómagam is többször intéztem már kérdést, illetve váltottam levelet a miniszter úrral erről a sertéságazati problémáról. Azt látni kell, és ma már ezt a miniszter úr sem vitatja, hogy olyan mély válságba került a sertéságazat, amelyre azonnali kormányzati intézkedések szükségesek. Az elmúlt hetek tapasztalatai azt is bebizonyították számunkra, hogy azok az intézkedések, amelyeket az elmúlt 8 hónapban, 10 hónapban a kormány ez ügyben megtett, nem voltak elegendőek.
Azt hiszem, mindenki számára közismert - és ez már az idei évet érinti -, hogy a húsipar 2003. január 1-jével meghirdette felvásárlási árait, és ezeket a felvásárlási árakat már január hónap folyamán csökkentették. Oly módon csökkentették, hogy a Vágóállat és Hús Terméktanács feldolgozói és termelői köre között egy megállapodásnak kellett születnie, amely megállapodás alapján egy garantált ár lépett érvénybe. Ez az ár 2003. április 30-áig volt érvényben. Közben természetesen történtek beavatkozások az agrártárca részéről is, de a probléma gyökerét nem sikerült kezelni. A piacon megmaradt a túlkínálat, és most egyes felmérések szerint ez a túlkínálat 240-250 ezer sertést jelent.
A tenyésztők kiszolgáltatott helyzetben vannak, épp a túlkínálat következtében, és ezt a kiszolgáltatott helyzetet még egyes feldolgozók magatartása is nehezíti. Mire gondolok? Például Csongrád megyében a Pick-csoport egy olyan monopolhelyzetben van, amely monopolhelyzetével az elmúlt időszakban úgy tűnt, vissza fog élni. Arról van szó, hogy termelők jelezték számunkra: a Pick május 1-jétől azoktól a tenyésztőktől vásárolja fel a sertéseket, akik a legalacsonyabb árat ajánlják.
Tisztelt Miniszter Úr! Egy év múlva Magyarország az Európai Unió tagja lesz. Számunkra, a vidéken élő képviselők és a vidéken élő lakosság számára rendkívül fontos, hogy a sertéságazatból megélni próbálók ne maradjanak ki az uniós csatlakozásból, illetve az uniós csatlakozásnak ne legyenek a vesztesei.
(15.10)
Ehhez kormányzati beavatkozásra van szükség.
Ezért kérdezem tehát a miniszter urat: tervezi-e a sertésre minimumár meghirdetését az agrártárca? Mikor és milyen eszközökkel kívánja végre megkezdeni a már említett piaci zavarokat okozó többletsertés kivonását az ágazatból? És harmadikként: számíthatnak-e valamilyen garanciára a sertéstartók, vagy bele kell törődniük abba, hogy tönkremennek?
Várom megtisztelő válaszát, miniszter úr. (Taps az ellenzék padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit