KOCSI LÁSZLÓ

Full text search

KOCSI LÁSZLÓ
KOCSI LÁSZLÓ, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának államtitkára: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Egyetértek önnel abban, hogy a magyar kultúra talán ma minden korábbinál fontosabb a számunkra. Fontos, mert a gyors változások közepette, amelyeket nem csupán megérteni, de néha megélni is nehéz, a kultúra támaszt jelent számunkra. Fontos azért is, mert a kormány és a kulturális tárca elkötelezett abban, hogy 2004-től ne csupán az Unió gazdasági és szociális közösségének, de a kulturális közösségnek is teljes értékű tagjai lehessünk.
Ez azonban elképzelhetetlen a nemzeti örökség megőrzése és ápolása nélkül. Ezért különösen fontosak számunkra azok a közgyűjtemények, amelyek a nemzet emlékezetét őrzik. Ilyen az Országos Széchényi Könyvtár is. Mint azt bizonyára ön is tudja, a könyvtár idei költségvetése az előző évihez képest 200 millió forinttal emelkedett. Az intézmény ezen túl más feladatokra, így külföldi magyar hagyatékok megvásárlására, évfordulós kiállításokra, kiadványokra, az elektronikus dokumentumok gyűjteményének gyarapítására további jelentős forrásokat kapott. Ugyanakkor kétségtelenül fontos kormányzati feladat a megfelelő elhelyezés biztosítása. A mélyraktár építését azonban az előző kormány 2001-ben sajnálatos módon leállította, holott - mint tudjuk - a beruházást mindig könnyebb folytatni, mint újrakezdeni.
A kormány ennek ellenére elkötelezett a Széchényi Könyvtár elhelyezési gondjainak megoldásában. A 2003. évi költségvetési források azonban erre nem adtak lehetőséget. Ezért most csupán annyit tudok mondani önnek: a határozott kormányzati szándék jelent garanciát a könyvtár gondjainak megnyugtató rendezésére és a mélyraktár építésének mielőbbi megkezdésére.
Köszönöm a figyelmét. (Szórványos taps az MSZP padsoraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit