DR. EÖRSI MÁTYÁS

Full text search

DR. EÖRSI MÁTYÁS
DR. EÖRSI MÁTYÁS (SZDSZ): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Erről az ügyről a négy parlamenti párt több alkalommal folytatott tárgyalást, hogy hogyan lehetne konszenzusra jutni ebben a nagyon fontos kérdésben, hogy Magyarország részt tudjon venni az iraki békefenntartásban.
Megértjük azt, bár nem osztottuk az ellenzéki pártok álláspontját, de megértettük, hogy a háborúban való részvétel kérdésében az ellenzék vitatta a kormány álláspontját, s tudomásul vettük az akkori álláspontot. Most azonban, tisztelt Országgyűlés, nem a háborúban való részvételről kell döntenünk, hanem abban, hogy 13 évvel a magyarországi rendszerváltás után, amikor Irakban is, igaz, külföldi segítséggel, de a rendszerváltás bekövetkezett, a diktátort elsöpörték, és Irakban megkezdődhet a demokrácia újjáépítése, az ország gazdasági újjáépítése, ebben Magyarország részt kíván-e venni, vagy pedig sem.
Tisztelt Országgyűlés! A kormányoldal meghallgatta a Fidesz képviselőcsoportjának álláspontját. Ők azt mondták, hogy támogatják a kormány elképzelését akkor, ha a kormányoldal elfogadja a Fidesz módosító javaslatait. Elmondták a kifogásaikat, elmondták azt, hogy szeretnék látni a javaslatban a békefenntartás kifejezést, mert számukra kevés volt az eredeti szövegben található szó, hogy rendfenntartás és humanitárius segély.
Azt mondták, hogy nem támogatják a kormány részére adott felhatalmazást. Sok mindent mondtak, tisztelt képviselőtársaim, mire a kormányoldal elfogadta a Fidesz javaslatait. A múlt szerdai négypárti tárgyaláson abban maradtunk, hogy a Fidesz javaslatait mindenben elfogadva, a kormány új javaslatot tesz a parlament asztalára annak érdekében, hogy a magyar nemzet érdekében ezt az igen fontos döntést meghozhassuk.
Igen ám, tisztelt Országgyűlés, de közben az történt, hogy Hoon brit védelmi miniszter találkozott Orbán Viktorral, és Orbán Viktor nem azt mondta neki, amit a Fidesz. Orbán Viktor már azt mondta, hogy csak akkor járul hozzá a Fidesz, ha az ENSZ Biztonsági Tanácsa, vagy pedig a NATO hozzájárul ehhez az akcióhoz. Tudjuk, hogy a NATO ilyen döntést nem hozott, tudjuk, hogy az ENSZ BT ilyen döntést nem hozott.
A kormányoldal mindent megtett annak érdekében, hogy a Fidesz igényeit kielégítse. Egyre nem képes: az ENSZ BT döntését nem tudjuk a Fidesz asztalára rakni. És csodák csodája, miközben a Fidesz azt ígérte és azt mondta, hogy ha elfogadjuk a feltételeit, ha azokat a szavakat használjuk, amelyeket ők akartak használni, akkor készek arra, hogy megszavazzák ezt a javaslatot; és most, amikor a kormány ezt megtette, a Fidesz szalad Orbán Viktor után, aki a párttól eltérő dolgot mondott, és úgy tűnik, hogy ismét akadályt gördítenek abban, hogy a parlament megszavazza az országgyűlési határozatot. (Nagy zaj az ellenzéki oldalon.)
Nagyon sajnálom, hogy a dolog így alakult. Nagyon sajnálom, mert Magyarország nemzeti érdeke azt kívánná, hogy a Magyar Országgyűlés minél előbb meg tudja hozni ezt a döntést. Tehát térjünk el a Házszabálytól, szavazzuk meg a sürgősséget, és döntsünk végre ebben a kérdésben! Magyarországnak abban kell állást foglalnia, hogy a demokrácia megteremtésében érdekelt-e Magyarország területén kívül is.
Magyarország abban érdekelt, hogy bebizonyítsa partnereinek, hogy megbízható szövetségese új partnereinek, akinek a tevékenysége nem attól függ, hogy egy fontos politikus éppen kormányzó-e, vagy pedig éppen ellenzékben van, hanem '90-ben közösen elhatározott értékek mentén haladunk, és támogatjuk a világ haladó erőit.
Nagyon sajnáljuk, hogy a Fidesz most nem támogatja a Házszabálytól való eltérést, nem teszi lehetővé, hogy a parlament gyors döntést hozzon ebben a kérdésben, holott, tisztelt hölgyeim és uraim, mindent megtettünk annak érdekében, hogy a Fidesz néha hajánál előrángatott igényeit kielégítsük, de sajnos semmi nem elegendő.
Nem tudom, a Fidesz mit akar, de azt tudom, hogy ezzel a döntésével nem a kormányoldalnak árt, hanem egész Magyarországnak árt, a magyar nemzeti érdekek sérelmére hozza ezt a döntését, ha nem támogatja a Házszabálytól való eltérést.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit