DR. VERES JÁNOS

Full text search

DR. VERES JÁNOS
DR. VERES JÁNOS pénzügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! 2003-ban a családi adókedvezmény havonta igénybe vehető összege nem változott, ennek alapvető oka az, hogy a kormány olyan családtámogatási formákat részesít előnyben, amelyeket valamennyi gyermeket nevelő család, szülő valóban igénybe is tud venni. A családi kedvezmény esetében az alapvető problémát az jelenti, hogy a gyermekek között a szülő jövedelmétől, s így elméleti adóterhétől függően tesz különbséget, azaz a gyermekek között differenciál, a szülő jövedelmétől függően. Ezt jelzi, hogy a kedvezmény teljes összegét 2000-ben a háromgyerekes családok 72 százaléka, a négygyermekes családok körülbelül 62 százaléka tudta igénybe venni.
A családi kedvezmény olyan átalakítása, amely lehetővé teszi, hogy egyre több gyermek után lehessen a kedvezményt igénybe venni, a kormány elhatározott célja, szándéka. Ennek bizonyítéka, hogy az idei évtől kezdődően a családi adókedvezmény év végi megosztására a házastársakon kívül az élettársak is jogosultak, hiszen a gyermeket megillető adókedvezmény nem függhet attól, hogy a szülők házastársi vagy élettársi viszonyban élnek-e.
2002-ben a családok helyzetét leginkább befolyásoló intézkedés a minimálbér adómentessé tétele volt. Ez az intézkedés azt is eredményezi, hogy nőtt azoknak a családoknak a száma, ahol nemcsak az egyik szülő adóterhei csökkennek, hanem a növekvő adójóváírás és a másik szülő által igénybe vehető kedvezmény megosztása révén mindkét szülő kevesebb adót fizetett.
A képviselő úr számszerű kérdésére, hogy tudniillik 500-600 ezer forint egy főre jutó jövedelemig terjedő adómentesség mekkora költségvetési bevételkiesést eredményezne, az a válasz adható, hogy a becsült bevételkiesés mintegy 25 milliárd forint évente, és ez a 2003. évi jövedelmi és adószámokkal számolt értéket jelenti. A 2004. évre benyújtott, immár önök által is ismert személyi jövedelemadó-szabályok szerint, ha a magánszemély bérjövedelemmel rendelkezik, és egy gyermek után jogosult családi adókedvezmény igénybevételére, évi 800 ezer forint jövedelemig nem fizet adót. Ha a bérjövedelemmel rendelkező magánszemély 2004-ben két gyermek után vesz igénybe családi adókedvezményt, jövedelme 1 030 769 forintig nem adózik. Ha pedig három gyermek után érvényesíti a családi adókedvezményt, akkor 1 705 357 forintig nem kell adóznia.
Emlékeztetnék rá, hogy a 2002-re kihirdetett személyi jövedelemadó-szabályok szerint a bérjövedelemmel rendelkező magánszemély egy gyermek eltartása esetén évi 400 ezer forintig, két gyermek eltartása esetén évi 685 ezer forintig, három gyermek eltartása esetén évi 1 millió 421 ezer forintig nem fizetett volna adót.
Köszönöm figyelmüket. Kérem a válasz elfogadását. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit