DR. FÜLE ISTVÁN

Full text search

DR. FÜLE ISTVÁN
DR. FÜLE ISTVÁN (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Elég sok minden elhangzott itt, most már nem is tudom, hogy pontosan mire kellene reagálni. De az nyilvánvalóan kiderül itt a vitából 2002 kapcsán - úgy tűnik, ez már elveszik, hogy valóságosan miről vitatkozunk -, hogy alapvetően lényegi különbség van a felfogásunk között. És most nem arról vitatkozom, hogy ha 1994-ben, illetve '95 elején kell egy megszorító intézkedést tenni, akkor nyolc hónap alatt a szocialista kormányzat hogyan tudta összehozni azt a helyzetet, mert ennek értelme nincsen. De Babák képviselő úr világított rá leginkább a dolog lényegére, ami a kettőnk közötti különbség. Ő ugyanis azt mondja, az államnak be kell avatkozni, ha baj van a világgazdaságban, a növekedés visszaesik, és hogy az okosabbak ezt kitalálták. Valóban, Keynes annak idején egy ilyen rendszert épített fel, csak hát ez a keynesi rendszer már a nyolcvanas években is a fejlett országokban gyakorlatilag idejétmúlt volt (Babák Mihály: De mi fejletlen ország vagyunk!), és csődbe ment természetesen. És minél inkább egy átmeneti országról van szó, annál kevésbé működik az - lásd az elmúlt éveket egyébként -, hogy akár C-ben, akár G-ben próbáljuk a növekedést fenntartani.
A magyar gazdaság számára egyetlenegy lehetőség van, hogy kilábaljon ebből a helyzetből, hogy elsősorban az export révén tudjon növekedni, és ezt kell támogatni. Erről beszélt egyébként Szabó képviselő úr (Babák Mihály: Világgazdasági válság van, nincs export!), és akkor még nem beszéltem arról... - meg lehet nyomni a gombot egyébként. Tehát nem beszéltem arról, hogy ha a jövedelmeket centralizáljuk, akkor egy jelentős kiszorító hatás is van, éppen azon vállalkozások elől vesszük el az erőforrásokat, használja fel az állam, amit a túloldal folyamatosan hiányol, ha úgy tetszik.
A kiszorító hatást tessék szépen figyelembe venni, minél több állam, annál kevesebb vállalkozás, és nem hiszem, hogy erről kellene nekünk vitatkozni, hogy ez így van vagy nem így van.
Köszönöm szépen. (Szórványos taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit