DR. HANKÓ FARAGÓ MIKLÓS

Full text search

DR. HANKÓ FARAGÓ MIKLÓS
DR. HANKÓ FARAGÓ MIKLÓS igazságügyi minisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Köszönöm szépen. Elnök Úr! Tisztelt Miniszterelnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Az új növényfajták oltalmára létesült nemzetközi egyezmény 1961-ben jött létre azzal a céllal, hogy nemzetközi szinten biztosítsa azoknak a növényfajtáknak az oltalmát, amelyek kielégítik az egyezményben meghatározott oltalmazhatósági feltételeket. Az egyezmény 1961. évi szövegének felülvizsgálatára három alkalommal, legutóbb 1991-ben került sor.
Magyarország csatlakozási okmányát 1983. március 16-án helyezte letétbe az Unió főtitkáránál. Ezt követően 1983. április 16-án Magyarország vonatkozásában az egyezmény 1978. évi szövege lépett hatályba. Az egyezmény szövegét az 1983. évi 14. törvényerejű rendelet hirdette ki.
A biotechnológia és ezen belül különösen a géntechnológia területén az elmúlt évtizedekben a növényfajták kifejlesztésével kapcsolatos eljárások fejlődése következtében olyan változások mentek végbe, amelyek miatt időszerűvé vált a növényfajták oltalmára vonatkozó hazai jogi környezet megfelelő átalakítása. Az előttünk fekvő javaslat erre a változásra figyelemmel a korszerű szabályozás megteremtése érdekében célozza az egyezmény 1991-ben felülvizsgált szövegéhez való csatlakozást. Az egyezmény alapelveiben és szerkezetében az 1991. évi felülvizsgálat számos változást eredményezett. Ezek tételes ismertetésétől most megkímélném önöket.
A javaslathoz szorosan kapcsolódik a szabadalmi törvény módosítására irányuló T/769. számú törvényjavaslat, amely tartalmazza az egyezményhez való csatlakozás miatt szükségessé váló módosításokat. Az egyezmény értelmében ugyanis a csatlakozás feltétele a hazai szabályozásnak az új szöveggel való összeegyeztetése, amelyhez a szabadalmi törvényt kell módosítani.
E javaslat elfogadása esetén szükségessé válik az egyezmény hatályos szövegének kihirdetése is, amiről külön törvényjavaslat készül. E két törvényjavaslat az egyezményhez való csatlakozással összhangban 2003. január 1-jén lépne hatályba. Az egyezményhez való csatlakozásunk biztosítja a nemzetközi növényfajta-oltalmi rendszerbe történő beilleszkedést, és egyben kifejezésre juttatja Magyarország elkötelezettségét a szellemi tulajdon védelme iránt is.
Kérem a tisztelt Országgyűlést, hogy támogassa a javaslatot. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit