SZABÓ SÁNDORNÉ

Full text search

SZABÓ SÁNDORNÉ
SZABÓ SÁNDORNÉ (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Országimázsra ez a kormány külön szervezetet hozott létre, nem sajnálva a pénzt óriásplakátra, nehezen értelmezhető szlogenre, jelszavakra. Mi, szocialisták azt gondoljuk, az az országimázs a jó, amelyet az emberek maguk közvetítenek, hangulatuk, megelégedettségük és megélhetésük könnyebbsége révén. Sajnos, ez nem így történik, és ezért érezzük úgy, hogy a feleslegesen kidobott milliárdokat jobban, az emberek érdekében hasznosabban lehetne felhasználni.
Mi, szocialisták úgy gondoljuk, olyan országban jó élnie a magyar állampolgároknak, ahol mindenkinek joga van az emberi méltósághoz, az emberi élethez. Olyan jóléti politikát kell kialakítani, amely minden családnak megadja a lehetőséget a gyarapodásra, és nem engedi meg a végleges leszakadást, a szegények gettósodását. Mi olyan országot akarunk, amelyben megoldást talál a kormány arra, hogy mindenkinek joga legyen a lakhatáshoz; ahol érvényt szereznek annak a törvényi előírásnak, hogy gyermeket anyagi okból nem szabad kiemelni a családból.
Mi olyan társadalmat és országot akarunk, ahol tisztelik és nem kirekesztik a fogyatékosokat; ahol a fogyatékkal élőnek nem kell külön küzdelmet folytatnia azért, hogy munkalehetőséget, tanulási lehetőséget, információt kaphasson; nem kell külön küzdelmet folytatnia azért, hogy a támogatások odaítélésekor figyelembe vegyék sajátos élethelyzetét; az önálló ügyintézésnek nem gátja az intézmények megközelítése, ahol van jeltolmács; ahol a fogyatékkal élőket nem kizárni, hanem beilleszteni igyekeznek a támogatások különböző formáival.
Mi olyan országot akarunk, ahol nem kell megalázkodni azért, hogy a minimális életfeltételeket, a szociális minimumot az arra rászorulók megkaphassák. Azt szeretnénk, hogy az európai uniós csatlakozás idejére a mi országunkban is megteremtődjék a garantált minimum, mert nem a szegényeket, hanem a szegénységet kell ellenfélnek tekinteni.
Mi olyan országot szeretnénk, amelyben a családok, a gyermekek több mint egyharmadának ne kelljen együtt élnie a reménytelenséggel.
Mi olyan országot akarunk, ahol a társadalom nem fogadja el azt a kormányzati politikát, amely a szegények ellen fordul; nem fogadja el, hogy a kormányzat az embereket érdemesekre - akik munkával és viszonylag magas jövedelemmel rendelkeznek - és érdemtelenekre osztja; ahol az ország nem rekeszti ki a saját szegényeit.
Mi olyan országot akarunk, ahol a gyermekek támogatása nem attól függ, hogy milyen családban született, mert a társadalomnak minden gyermekre szüksége van, ezért olyan családpolitikát kell kialakítani, ahol a támogatás összege nem a szülők jövedelmétől függ. Olyan országot akarunk, ahol a gyermeket vállaló családok minden támogatást megkapnak e fontos feladat ellátásához. Azt akarjuk, hogy az Európa-szerte elismert intézményrendszer, a bölcsődei ellátás választható lehetősége legyen a szülőknek; hogy az anyasági ellátások, a gyes együtt mozogjanak a bérekkel; hogy minden kismama kapjon várandóssági pótlékot, ne csak az, aki adózik; hogy a családok a szegénység veszélye nélkül vállaljanak gyermeket.
Nekünk, szocialistáknak a szociálpolitika egyben társadalompolitika is. A Szocialista Párt szociálpolitikája valójában az emberek közötti szolidaritást kifejező, a nemzedékek szövetségét is megjelenítő közügy. Mi, szocialisták azt mondjuk, az az igazi országimázs, ahol jó élni, öregnek, gyermeknek, családoknak, fogyatékkal élőknek, rokkantaknak; ahol a ma még szegénységben élőknek van és lesz esélye és reménye. Szerintünk az az igazi országimázs, ha minden gyermeknek, tehát a jövőnek van oka mosolyra így karácsony havában is. Mi ilyen országot szeretnénk, és ezért dolgozunk.
Köszönöm figyelmüket. (Taps az MSZP és az SZDSZ soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit