FILLÓ PÁL

Full text search

FILLÓ PÁL
FILLÓ PÁL (MSZP): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Kedves Képviselőtársaim! Hallgatva az államtitkár úr hozzászólását, egy régi szállóige jutott eszembe: minden szép, minden jó, mindennel meg vagyok elégedve.
(12.50)
Ha én államtitkár lennék, biztos én is így gondolkodnék (Keller László: De nem!), de én nem vagyok az, nem is vágyom ilyen pozícióra, igen tisztelt képviselőtársaim! (Bauer Tamás: Ebben a kormányban biztos nem!) Ugyanakkor ha az emberekkel beszélgetünk, akkor az emberek véleménye körülbelül egy másik szállóigével foglalható össze, hogy (Tállai András: Horgász!) valami van, de nem az igazi. Én itt szeretném elkezdeni.
A tavasszal leköszönő Fidesz-kormány azt (Tállai András: Horgásztörvény!) hitte, hogy az Országimázs Központ felállításával, a Happy End Kft.-nek kifizetett sok milliárd forinttal meg lehet vásárolni az országról kialakított képet (Balsay István: Ez már volt!) - ez nem sikerült. Ma a kisemberek, a munkások, a foglalkoztatottak, a vállalkozásba kényszerített dolgozók nem azt érzik a bőrükön, amit a reklámok sugallnak nekik. Az ő kiszolgáltatottságukon nem javít az, hogy óriásplakátokon olvashatják, vagy közpénzekből fizetett tv-reklámokban láthatják a gazdag polgárok kormányának dicsőítését.
Tisztelt Képviselőtársaim! Mi azért dolgozunk, hogy ezeknek az embereknek a sorsa is jobbra forduljon. Fontos és pozitív lépés volt a minimálbérek felemelése (Sasvári Szilárd: Úgy van, köszönjük! - Közbeszólás a Fidesz padsoraiból: Bár elleneztétek!), de az alacsony bérek problémáját ez önmagában nem oldotta meg. (Tállai András: Mindig utólag ismeritek el, az a baj!) Nem lehet az a cél, hogy hazánk, Magyarország a minimálbéren tengődők országa legyen, mert aki tisztességesen dolgozik, az nem küzdhet elemi megélhetési problémákkal. Ezért mi fel fogjuk gyorsítani a bérek emelkedését, és elérjük (Dr. Bogár László: '95-ben kellett volna végiggondolni!), hogy a tapasztalat és a ledolgozott évek újra értékké váljanak. (Sasvári Szilárd: Na! - Közbeszólás a Kisgazdapárt padsoraiból: 3,60-as kenyér!) A bérre rakódó közterhek csökkentésével harcot indítunk a feketegazdaság, a színlelt munkaszerződések és a számlaadásra kényszerített dolgozók kényszervállalkoztatása ellen. (Balsay István: Vecsésen is! - Derültség a Fidesz padsoraiból.) Azért, hogy a jövőben a minimálbér teljes összegét a dolgozók megkaphassák, meg kívánjuk szüntetni a minimálbért terhelő személyi jövedelemadót. Az a célunk, hogy a jelenlegi káosz helyett rendezett és átlátható viszonyok alakuljanak ki a munka világában.
Tisztelt Ház! A tűzijátékok durrogása vagy a korona hajókázása nem feledteti a munkavállalókkal azt, hogy ma Magyarországon a munkaidőnek gyakorlatilag nincs vége. Mi vissza fogjuk állítani a pihenőidő és legfőképp a vasárnap becsületét. (Sasvári Szilárd: Ti?) Rendszeres munkaügyi, munkavédelmi ellenőrzésekkel el fogjuk érni, hogy a munkahelyeken újra természetes dolog legyen (Dr. Géczi József Alajos közbeszól.) a munkaruha, a védőruha, az öltöző, a tisztálkodási és étkezési lehetőség, mert az európai normákhoz ez is hozzátartozik.
Képviselőtársaim! Milyen családpolitika az, amelyik megengedi, hogy a 40 év feletti, aktív korban lévő korosztály teljesen esélytelenné váljék a munkaerőpiacon? Mert ahogy azt erzsébetvárosi fogadónapjaimon (Sasvári Szilárd: Ki ott a polgármester?) vagy a panaszos levelekből tapasztalom, ma ez az egyik legsúlyosabb megoldatlan probléma. Ha valaki 40 év felett kikerül a munkahelyéről, reménytelen elhelyezkednie, pedig ők azok, akiknek támogatniuk kellene idős szüleiket (Közbeszólás a Fidesz padsoraiból: A BKV-nál is...), segíteniük az iskoláztatást, a családalapítást, a lakáshoz jutást gyermekeik számára. Elfogadhatatlan ez a helyzet! Mi, szocialisták, foglalkoztatási támogatásokkal, célzottan a számukra szervezett továbbképzési programokkal és pozitív diszkriminációval fogjuk segíteni őket az elhelyezkedésben. Hasonló módon gondoskodni fogunk a sorkatonai szolgálatból leszerelő, valamint a gyengén képzett, hátrányos helyzetű fiatalokról is.
Tisztelt Képviselőtársaim! Meggyőződésem, hogy az országról alkotott kép akkor fog valóságosan javulni, ha a munkapadoknál álló, irodákban dolgozó vagy a kereskedelemben szolgáltatást végző munkavállalók is megbecsült állampolgároknak érezhetik magukat. Akkor, ha szeretett hazánk, Magyarország a tisztességesen megfizetett, normális munkaidőben dolgozó és normális körülmények között tevékenykedő, megelégedett munkások, szakemberek országává válik. Akkor, ha a kormány a szakszervezeteket, a kisemberek érdekeit védő civil szervezetet partnernek és nem ellenségnek tekinti. (Közbeszólás az MSZP padsoraiból: Úgy van!) Mi ilyen országot akarunk, és készen állunk arra, hogy ezt meg is valósítsuk.
A kormányimázs helyett, hölgyeim és uraim, eljött az országimázs megteremtésének az ideje.
Köszönöm hogy meghallgattak. (Taps az MSZP és az SZDSZ padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit