BAUER TAMÁS

Full text search

BAUER TAMÁS
BAUER TAMÁS (SZDSZ): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Miniszter Urak! Államtitkár Urak! Tisztelt Képviselőtársaim! Felszólalásom első részében az országképpel, második részében az Országimázs Központtal szeretnék röviden foglalkozni. Az országképpel, azzal a valóságos országképpel, amit a Fidesz magában alkot arról a népről, amelyet kormányoz. Milyennek tekinti - politikájából ítélve - a Fidesz a magyar népet?
Először is azt gondolja a Fidesz a magyar népről, hogy a magyar nép tudatlan, mert elhiszi neki, hogy az a gyors gazdasági növekedés, amit az elmúlt három évben tapasztaltunk, a Fidesz új gazdaságpolitikájának köszönhető; holott mindannyian tudjuk, hogy ez a gyors gazdasági növekedés 1996-ban (Moraj a Fidesz soraiban. - Sasvári Szilárd: Jaj! Persze!) indult, 1997-től van 5 százalékos gazdasági növekedés, és a Fidesz mégis azt állítja, hogy ez neki köszönhető. Mi, szabad demokraták egy más országképet, más nemzetképet ápolunk. (Sasvári Szilárd: Tudjuk, San Franciscóban elmondtátok.) Mi tudjuk, hogy a magyar társadalommal ezt nem lehet elhitetni, a magyar társadalom tisztában van vele, hogy a jelenlegi eredmények a korábbi áldozatoknak és politikának tudhatók be.
A Fidesz azt gondolja a magyar népről, hogy a magyar nép feledékeny. Azt hiszi, hogy a magyar nép már elfelejtette, hogy önök 7 százalékos gazdasági növekedést ígértek a kampányukban, és most a 4 százalékos növekedésre büszkék. Azt hiszi, hogy a magyar nép elfelejti, hogy önök egyszeri nagyarányú adócsökkentést ígértek. Azt hiszi, hogy a magyar nép elfelejti, hogy önök még egy évvel ezelőtt is azt mondták, hogy 2001-ben 6 százalék lesz az infláció, és most arra büszkék, hogy 9,3 százalék lesz az éves infláció. Mi azonban tudjuk, hogy Magyarországon az embereknek ennél jobb az emlékezőtehetségük, és pontosan tudják, hogy milyen különbség van aközött, amit önök ígértek, és aközött, amit önök csinálnak.
Önök, fideszesek azt gondolják a magyar népről, hogy a magyar nép önző. (Közbeszólások: Honnan tudja? Gondolatolvasó? - Sasvári Szilárd: Majd mi elmondjuk, hogy mit gondolunk. Ne te pofázz!) Hiszen az, hogy önök minden alkalommal elmondják, élükön a miniszterelnökkel, hogy a Fidesz-kormány azokat támogatja, akik a vállukon viszik az országot, vagyis azokat nem támogatják, akik elesettek, akik munkanélküliek, akik szegények, akik cigányok (Sasvári Szilárd: Kétszázezer új munkahely! Minimálbér megemelése!) - mert mindnyájan tudjuk, hogy e mögött a mondat mögött ez van. Mi azonban - mi, szabad demokraták - tudjuk, hogy a magyar nép nem önző, hogy a magyar nép szolidáris, és a magyar nép tisztában van azzal - és közvélemény-kutatások is azt mutatják -, hogy támogatásokat elsősorban azoknak kell juttatni, akik rászorulnak.
Tisztelt Képviselőtársaim! Önök azt gondolják a magyar társadalomról, hogy a magyar társadalom megvesztegethető. Önök azt gondolják, hogy önök ugyan adócsökkentést ígértek, vagyis azt, hogy mindenki számára kiszámítható feltételeket teremtenek, ehelyett önök nem csökkentik az adókat, hanem a tenyérből etetés módszerével - amit Széchenyi-tervnek méltóztattak elkeresztelni - egyeseknek adnak; hogy milyen szabályok szerint, ezt nem tudja senki. Mi azonban tudjuk, hogy a magyar társadalom az önállóság és felelősség alapján gondolkodik, a magyar társadalom azt várja, hogy a mindenkori kormány kiszámítható gazdálkodási és vállalkozási feltételeket teremtsen, aminek kulcsa az, hogy nem elvenni kell, és aztán visszaadni egy kis részét, hanem eleve csökkenteni kell az adókat, és nem tenyérből osztogatni.
Tisztelt Képviselőtársaim! Önök azt gondolják a magyar társadalomról, hogy már rég elvesztette erkölcsi érzékét, hiszen azt gondolják, hogy ha az olyan ügyekről, mint a Simicska-ügy, a megfigyelési blöff, a Schlecht Csabák ügye, a bányaügy, ha ezekről nem hagynak beszélni, akkor az emberek elfeledkeznek róla, és el fogják önöknek ezt nézni a választásokon. Mi azonban tudjuk azt, hogy a magyar társadalom ép erkölcsi érzékkel rendelkezik, és meg fogja jegyezni és nem fogja elfelejteni ezeket a stikliket és disznóságokat.
Tisztelt Képviselőtársaim! A Fidesz országképében a magyar ember tekintélytisztelő, a magyar embernek egy olyan nagy vezető kell, mint amilyennek önök a jelenlegi miniszterelnököt ebben a kultuszban, amit körülötte csapnak, igyekeznek feltüntetni. Az önök elképzelése szerint a miniszterelnök a Vigadó magaslatáról beszél, és nem nagyon ereszkedik le ide az Országgyűlés vitáihoz. Az önök elképzelései szerint - mint ahogy ezt a Rádió elnöke elmagyarázta nekünk a bizottsági ülésen - a mindenkori magyar miniszterelnöknek nincs párja. Ezért kell neki minden héten reggelente beszélni a rádióban, amihez az ellenzék nem juthat hozzá. Ezért kell neki minden hónapban fenntartott idő a televízióban. Ezért van az, hogy az egykor az államfő által alapított Orbán-láncot, bocsánat, Corvin-láncot most ő, a miniszterelnök akasztja a kitüntetettek, a csak általa kiválasztott kitüntetettek nyakába, hogy kormányzó vagy első titkár magaslatában jelenjen meg a magyar társadalomban. Mi tudjuk, hogy a magyar társadalom nem ilyen. A magyar társadalomban a miniszterelnököt csak úgy hívják, hogy a Gyula, a Viktor - a Péter? Nem tudom. (Derültség. - Dr. Pálinkás József: Úgy nem!)
Tisztelt Képviselőtársaim! Azt gondolom, hogy a magyar társadalom nem ilyen, mint amilyennek önök látni szeretnék. A magyar társadalom a politikusait, a miniszterelnökét is csak úgy tudja tekinteni, mint akinek erre az időre van egy megbízása, és gondosan figyel arra, hogy teljesíti-e azt, amivel a magyar társadalom megbízta.
Más országképben gondolkodnunk, mint amilyenekben önök gondolkodnak. Önök azonban azt képzelik, hogy egy Országimázs Központtal a magyar nép országképét a maguk országképéhez lehet igazítani. Ezért hozták önök létre ezt a bizonyos Országimázs Központot. Az Országimázs Központ három és fél év elteltével a jelenlegi kormány legfontosabb vonásának: velejéig korrupt voltának sűrített, szimbolikus kifejeződésévé vált. Az emberek, ha azt hallják: Országimázs Központ - igen, tudjuk: ahol viszik a közpénzeket. (Sasvári Szilárd: Tocsik-ügy? Vecsés? Erről beszélsz? - Révész Máriusz: SZDSZ-székház? - Az elnök csenget.)
Tisztelt Képviselőtársaim! Az Országimázs Központ azonban ennél több. Az Országimázs Központ arról szól, hogy hogyan próbálják önök a társadalmi kommunikációt, egy demokratikus, plurális társadalom kommunikációját - ahol ugyanis egymással versengő nézetek, eszmék, álláspontok egyenlő feltételek között ütköznek meg a közvélemény szeme előtt - valami mással felváltani.
(11.00)
A demokratikus országokban ez így van: szigorú szabályok teremtenek egyenlő feltételeket a különböző nézetek, eszmék, gondolatok, helyzetképek számára.
Amikor létrehoztuk az új magyar demokráciát, akkor Magyarországon is szigorú szabályokat teremtettünk a különböző politikai álláspontok és nézetek egyenlő feltételeihez. Erről szólt a párttörvény, erről szól a választási eljárási törvény, erről szól a médiatörvény, amely tiltja azt, hogy két választás között a közszolgálati médiában politikai reklámokat közöljenek.
Miről szól ezzel szemben 1998 óta az, amit önök csinálnak? Miről szól e téren a "több mint kormányváltás" megtestesítője, az Országimázs Központ? Egyrészt arról van szó, hogy önök megszállták a közszolgálati médiát, és kormányszócsővé változtatták, másrészt arról szól, hogy önök a kormány sikerpropagandáját állami pénzből folytatják. Azok a pénzek, amelyek a magyar költségvetésben vannak, nem a kormány pénzei, hanem az ország pénzei. Ha önök országképet formálnának külföldön Magyarországról, az volna ennek a pénznek a költségvetés szerinti rendeltetésszerű felhasználása. Ebben a kis színes brosúrában, amit ide tettek elénk, kizárólag belföldi agitációs propagandaplakátok és -brosúrák láthatók.
Tisztelt Képviselőtársaim! Ez azt jelenti, hogy a költségvetési pénzt önök másra használják, mint amire kapták. Amikor önök közölték, hogy az újságokban hirdetéskampányt fognak indítani, akkor azt mondta a kormányszóvivő, hogy ugye a költségvetésben van pénz a költségvetési brosúrára, miután idén nincs költségvetés, ezért a költségvetési brosúrára szánt pénzt önök ezekre a hirdetésekre használják fel.
Tudják, hogy hívják ezt a magyar nyelvben, tisztelt képviselőtársaim? (Keller László: Csalás!) Úgy hívják, hogy sikkasztás. Tudják, hogy hívják azt, amit az Országimázs Központ csinál itt évi 4 milliárd forintért? Úgy hívják, hogy sikkasztás. (Révész Máriusz: Kettő évben négy!)
Tisztelt Képviselőtársaim! Befejezésül szeretnék visszatérni Stumpf miniszter úr egy gondolatára. Ő az Egyesült Államokat hozta fel mint olyan országot, ahol a társadalom azonosul az országgal, azonosul a nemzeti lobogóval, magáénak tekinti azt. Nos, én azt gondolom, hogy az Egyesült Államokra ez sok tekintetben igaz, csakhogy az amerikai népnél a nemzettel, az állammal, az országgal való azonosulás nem az országimázson múlik, amit bizonyos központok folytatnak, hanem a több mint kétszáz éves amerikai szabadságon; azon múlik, hogy a legfelsőbb bíróság kimondta, hogy az is alkotmányos, ha valaki elégeti a nemzeti jelképet, mert ez is része az amerikai szabadságnak. És ami ennél is fontosabb: az amerikai szabadságtudat azon alapul, ha ott az elnök gyanúba keveredik, akkor a szenátusi vizsgálóbizottság előtt elszámoltatják arról, amit csinál. (Dr. Pálinkás József: És a miniszterelnök-jelölt?)
Az a tény, hogy a Magyar Országgyűlésben, ha a miniszterelnök gyanúba keveredik, akkor a Fidesz vezette többség megakadályozza azt, hogy az ország előtt az Országgyűlés a miniszterelnököt elszámoltathassa, többet árt a magyar országképnek, mint bárahány milliárd forint, amit országimázsra fordítanak. (Taps az MSZP és az SZDSZ soraiban. - Sasvári Szilárd: Évente beszámol! - Révész Máriusz közbeszól.) Erről szól, tisztelt képviselőtársaim, az önök országimázsa.
Köszönöm a figyelmet. (Taps az MSZP és az SZDSZ soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit