RÉVÉSZ MÁRIUSZ

Full text search

RÉVÉSZ MÁRIUSZ
RÉVÉSZ MÁRIUSZ (Fidesz): Tisztelt Miniszter Úr! Nyáron a parlament - a Fidesz választási programjával összhangban - az államilag finanszírozott első diploma megszerzésére irányuló képzések esetén a tandíjat eltörölte. Döntött a parlament arról is, hogy a kieső tandíjbevételeket az egyetemeknek, főiskoláknak költségvetésből pótolja.
Most, a felsőoktatási tanév kezdetén gondolhatnánk azt is, hogy minden rendben van. Ez korántsincs így. Több hallgató, több volt tanítványom megkeresett és jelezte, hogy az egyetemeken, főiskolákon a beiratkozáshoz bizonyos szolgáltatási díjak befizetését, megfizetését kérik. Külön probléma, hogy ezek a szolgáltatási díjak gyakran magasabbak, mint azok a tandíjak, amelyeket a parlament a döntésével eltörölt.
Mondanék két példát. A Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskolán szakoktól függően 30 és 50 ezer forint körüli az az összeg, amelyet a hallgatóktól szolgáltatási díjként kérnek, a hajdúböszörményi Pedagógiai Főiskolán pedig félévenként 30 ezer forintot kérnek szolgáltatási díjként a hallgatótól.
Külön bonyolítja a helyzetet, hogy teljesen átláthatatlanná vált az államilag finanszírozott egyetemeken a költségtérítéses képzések helyzete, és az ezekben a költségtérítéses képzésekben részt vevő hallgatók maguk között a költségtérítéseket tandíjaknak nevezik, és nem értik teljesen pontosan azt, hogy rájuk a parlament döntése miért nem vonatkozik.
Tisztelt Miniszter Úr! Sok száz hallgató, sok száz család nem érti azt, hogy ha a parlament hozott egy döntést arról, hogy tandíjat márpedig nem kell fizetni az államilag finanszírozott képzések esetén, akkor miért kell több tízezer forintos képzési díjat befizetniük a beiratkozáskor. Kérdéseim a következők lennének:
(14.30)
Mit tesz, illetve mit kíván tenni a minisztérium azért, hogy a főiskolák (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), egyetemek egységesen értelmezzék a parlament döntését, illetve mit tesz, mit kíván tenni a minisztérium azokkal az intézményekkel szemben, amelyek nem a parlament döntésének szellemében jártak el a tanév kezdetekor? (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit