DR. PEPÓ PÁL

Full text search

DR. PEPÓ PÁL
DR. PEPÓ PÁL környezetvédelmi miniszter: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Mint ismeretes, az energiaellátás stratégiai szempontjait, valamint a Világbank ajánlásait figyelembe véve az 1980-as évek végén döntés született a hazai szénbányászat fokozatos leépítéséről. Több kormányhatározat született a tárgyban, a minisztériumok, az ÁPV Rt., valamint az önkormányzatok, majd a Szénbányászati Szerkezetátalakítási Központ és a bányavagyon-hasznosító részvénytársaságok is bekapcsolódtak a folyamat kezelésébe. Lehetőség nyílt a kiemelkedő infrastruktúrájú telephelyek ingatlanvagyonának a megmentésére, ezek a kistérségi fejlesztési, szerkezetátalakítási célokat igen jól szolgálhatják. Erre vonatkozólag nemzetközi tapasztalatok is vannak, többek között Németországban, Belgiumban, illetve Angliában.
A környezetvédelmi tárca a Központi Környezetvédelmi Alap pályázati rendszerén keresztül folyamatosan támogat e területeken folyó környezetvédelmi jellegű programokat. A múlt környezeti kárainak felszámolásával így vonzó befektetési célterületek alakíthatók ki, ezeknek a programoknak jelentős foglalkoztatási és régiófejlesztési hatásuk is van. (Zaj.)
Konkrétan a dudari szénbánya problémáját illetően:
Bár a társtárca álláspontja szerint a dudari szén energetikai szempontból nélkülözhető, a helyi szén jellegzetes, környezetvédelmi szempontból hasznosítható tulajdonságai miatt a Környezetvédelmi Minisztérium vezetését foglalkoztatja a dudari bánya, illetve a széntermelés fenntartása. A szén ugyanis jellegzetes összetétele és fizikai-kémiai tulajdonságai okán alkalmas környezetbarát tápanyag-utánpótlásra, a talajok termőképességének és ökológiai védőszerepének a fenntartására, különösen a kolloidokban szegény homoktalajok esetén. Jelenleg még kísérletek folynak e kedvező hatás időtartamának a megállapítására.
Természetesen a program szakmai és gazdasági életképességét alapos előzetes vizsgálatnak kell bizonyítania. Ennek teljes körűnek kell lennie a termékek, szolgáltatások piacképességi vizsgálatáig kiterjedően.
A bánya bezárásának időbeni közelsége miatt a Környezetvédelmi Minisztérium azonnali intézkedést is szükségesnek tart a bánya átmeneti fenntartása érdekében, ezért azonnali egyeztető megbeszélés összehívását kezdeményezzük a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium, a Gazdasági Minisztérium, a Pénzügyminisztérium megfelelő szintű vezetőinek részvételével. A megbeszélésnek kell meghatároznia a bánya ideiglenes fenntartását lehetővé tevő azonnali támogatást, annak a formáját, forrásait, illetve az egyes érintett minisztériumok szerepvállalását.
Tisztelettel kérem képviselő urat válaszom elfogadására. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok és a MIÉP padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit