VARGA MIHÁLY

Full text search

VARGA MIHÁLY
VARGA MIHÁLY pénzügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Kérdésének egy részére valóban azt ismételhetném meg, amit az előbb Horváth Balázs képviselő úr kérdésére válaszolva is elmondtam. Kérdésében egy konkrét személy felelőssége iránt érdeklődik. Erre ma azt tudom mondani, hogy részletes vizsgálat nélkül ma nem eldönthető, hogy ez a felelősség megáll-e vagy sem. El kell azonban azt is mondanom, hogy ma a magyar szabályozási és felügyeleti rendszer olyan, amely ilyenfajta visszaélésekre, ilyenfajta működésekre sajnos lehetőséget ad.
A felügyeletnek ezen a területen - tehát a brókercégek működések ellenőrzése és vizsgálata -, mint az előbb említettem, rendkívül szegényesek az eszközei. Szerencsére ma már a bankok területén a felügyelet sokkal jobban működik. Azok a korábbi hiányosságok, amelyek ennek a területnek az ellenőrzését jellemezték, megoldásra kerültek.
A brókercégek vizsgálata és ellenőrzése igazából csak 1997 óta lehetséges. A felügyelet törekszik arra, hogy azokat a hiányosságokat, amelyeket a korábbi esztendők alatt halmozott föl, pótolja. Az egy eldöntendő kérdés, hogy a felügyelet ebben az ügyben élt-e minden rendelkezésére álló lehetőséggel azért, hogy a Globex vagy más brókercég csődjét, visszaélését megelőzze. Ezt ma eldönteni nem tudjuk. Azt hiszem, ez valóban egy részletes vizsgálat tárgya és eredménye lehet majd.
Általánosságban azt tudom mondani, hogy a felügyelet törekszik arra, hogy gyakoribb vizsgálattal, ellenőrzéssel ezeket a cégcsődöket megakadályozza, és törekszik arra a Pénzügyminisztérium is, hogy a szabályozási rendszer felülvizsgálatával eszközöket adjon a felügyeletnek arra, hogy az ilyenfajta visszaélések megakadályozásra kerüljenek.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti képviselők padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit