DR. GIDAI ERZSÉBET

Full text search

DR. GIDAI ERZSÉBET
DR. GIDAI ERZSÉBET (MIÉP): Tudom, hogy mérgesek, de azért egy-két gondolatot elmondanék nagyon röviden. Visszatérek egy kicsit a korábban elmondottakhoz az áfával kapcsolatban. Valójában az áfa számításánál, illetve különböző preferenciarendszerek beépítésénél való igaz - Takács képviselőtársunk is említette -, hogy Magyarországon rétegenként más fogyasztóikosár-számításra lenne szükség. Ez egy alapvető hiba, régi vita, hogy hogyan számítom ki a fogyasztói kosarat. Nem lehet országos átlagot csinálni, amikor olyan nagy rétegenkénti eltérés van, de erről több nemzetközi gyakorlatot is föl tudnék sorolni. Azt mondjuk, hogy más a nyugdíjasréteg fogyasztói kosara, más egy középkeresetűé és így tovább. Ennek alapján természetesen egész más az a fajta jövedelemfelosztás, illetve az inflációszámítás is, mint ha egy országos átlagot képezek egy olyan országban, ahol viszonylag kiegyenlítettebb a fogyasztás szerkezete, mondjuk, egy Gauss-görbe mentén oszlik meg, nálunk pedig teljesen torz eloszlása van ennek a fogyasztásnak.
Ezt azért mondom, mert ez ténylegesen érinti a szegénység kérdését. Ha tehát a szegénység kérdését érinti, akkor bizony azoknál a rétegeknél, ahol speciális fogyasztói kosár van - nyugdíjasnál az élelmiszer-, gyógyszer-, rezsiköltségek, egy kis utazási költség teszi ki vagy még az sem; egy átlagkeresetű családnál, két gyerek, két kereső, az élelmiszer-kiadás körülbelül kiteszi több mint 50 százalékát, és a rezsiköltség és a közlekedés majdnem kiteszi a többi részarányt -, ebből adódóan tehát ezeket figyelembe kellene venni az áfakulcsok megállapításánál, hiszen a közvetett adók közül az áfa adja a legnagyobb bevételt a költségvetés bevételi oldalán is, és így lehetne preferálni, és valahogy ezzel az adójátékkal - amit nagyon sok országban alkalmaznak, még az Egyesült Államokban is nem egyszer, amit itt nagyon szeretnek mintának fölhozni, sőt a német közgazdaságtanban is használják - lehetne egyes rétegeket kedvezményezni.
Például a Magyar Igazság és Élet Pártjának programjában is benne volt, hogy az alapvető élelmiszerek áfakulcsát le kell szállítani, sőt áfamentesen is lehetne alapvető élelmiszereket értékesíteni, és így e rétegek életszínvonalához valójában hozzá lehet járulni adókedvezménnyel. Ezek nem rendkívüli dolgok, nem politizált dolgok, hanem aki közgazdaságtant tanult, tudja, hogy a jóléti közgazdaságtannak is egyik alapelvét képezi. De ha a magyar viszonyok között maradunk, ez egy olyan elemi lépés lenne, mely valójában az adófizető képesség határát is bekalkulálja. Hiszen egy olyan rendszerben, ahol hat- vagy hétféle adót fizet az, aki semmivel sem rendelkezik, akinek kocsija van s a többi, az fizet több mint tíz-tizenkét féle adót, ez egyszerűen elviselhetetlen terheket jelent. Ennek jó részét vissza is forgatják, valójában az állam elszívja a bevételi oldalon, de ez már természetesen egy másik számítás eredménye is.
Ezzel lehetne tehát nagyon komolyan változtatni, pont az áfarendszer korrekciójával.
Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit