SZALAY GÁBOR

Full text search

SZALAY GÁBOR
SZALAY GÁBOR (SZDSZ): Tisztelt Képviselőtársaim! Való igaz, hogy Ivanics képviselőtársammal sok éve ülünk együtt a gazdasági bizottságban, és dolgozunk együtt, azonban úgy tűnik, mégis elbeszélünk egymás mellett. Én azt mondom, hogy az állam újraelosztó szerepének csökkentését ez a költségvetés bizonyos pontokon legalábbis jelzi. Ez azonban nem egyenlő azzal, hogy maga az állam olcsóbb lesz, az állam működtetése olcsóbb lesz, mert a kettő nem feltétlenül tartozik egybe. Az állam újraelosztó szerepének csökkentését vagy legalábbis a költségvetés ez irányú koncepcióját nem vontam kétségbe, azt azonban erőteljesen kétségbe vontam, amit Ivanics képviselőtársam ehhez hozzátett vagy mindebbe beleálmodott, nevezetesen azt, hogy az állam működtetése olcsóbb lesz. Erről nincs szó! Az előbb felsoroltam egy-két tételt, ezekből a tételekből kitetszik, hogy itt egy központosító, etatista és nagyon drága állam kezdi működtetni saját magát.
Azon túlmenően az is megkérdőjelezhető, hogy tulajdonképpen a központi újraelosztás hogyan értelmezhető, amikor a kormány egyértelműen rengeteg tételt ki szeretne vonni az Országgyűlés rátekintése alól, és saját maga kíván ezekkel gazdálkodni. Itt csak a zárolt tartalékok 1,9 százalékos tételét említeném, az önkormányzatok helyben maradó szja-hányadának 20 százalékról 15 százalékra való csökkentését, az alapok beépítését az egyes fejezetekbe, a millenniumi ünnepségek költségvetését, a célelőirányzatok központosítását, amiről mi mind nem tudunk semmit, semmi részleteset, semmi megnyugtatót, csak azt tudjuk, hogy a kormány a saját nagy kalapjába kívánja mind besöpörni, hogy abból egyedül, a parlament belátása és a parlament jóváhagyása nélkül osztogathasson az általa érdemeseknek tartottak részére.
Köszönöm. (Taps az MSZP és az SZDSZ soraiban.)
(14.10)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit