SZABADOS TAMÁS

Full text search

SZABADOS TAMÁS
SZABADOS TAMÁS (MSZP): Köszönöm szépen, elnök asszony. Még egyszer a pedagógusbérekről, mert amióta ez a diskurzus lefolyt a Házban, azóta még egyszer előkerült, és hátha olyanok is vannak, akik most kapcsolódnak be, s tévedésben maradnak.
Szeretném elmondani, akik azt állítják, hogy az önkormányzatok finanszírozásának reálértéke 4 éve nem növekedett, azok tévednek, hiszen ebben az évben már 3 százalékkal haladja meg az inflációt - 18,5 százalék -, de sajnos jövőre nem fog növekedni. S jövőre nem fog az infláció fölé emelkedni az önkormányzatok finanszírozása, s pont emiatt nem lehet a pedagógusok bérezését finanszírozni.
De hadd mondjam el, hogy nem ezért kértem szót, hanem azért, mert azt is szeretném elmondani pedagógustársaim nevében, hogy ez a pedagógusbérezés, amit ebben a törvényben leír a kormány, megpróbál keresztülvinni egy nivelláló, teljesítményellenes és a jó munkát büntető fizetésemelést. Ugyanis ez azzal fog járni, hogy a minőségi bérezést a kormány nagyvonalú gesztussal el fogja törölni.
Vegyünk példának egy olyan kollégát, aki ebben az évben mondjuk 8 ezer forint minőségi bért kapott a 35-40 forintos bruttó béréhez. Ez a saját jövedelméhez viszonyítva 20 százalékot tesz ki. Ezt most el fogják törölni és megkapja a 16 százalékot, mert semmi kétségem nincs afelől, hogy ezt meg fogja kapni, azon az áron is, ha más lemarad az önkormányzati finanszírozásról. Ez a jól dolgozó kolléga gyakorlatilag rosszul jár, s azok fognak jól járni, akik idáig nem tettek semmit, vagy kevésbé sokat tettek a közoktatásért.
A polgármesterek - látok is polgármestereket az ellenzéki oldalon -, azt hiszem, meg tudnak ebben erősíteni, hogy a minőségi bérezés olyan vívmány volt, ami lehet (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.), hogy nagy vitát váltott ki, de teljesítményt díjazott, míg az önök által mondott 16 százalék nivellálni fog, teljesítményellenes lesz és... (Elnök: Kérem, képviselő úr, hogy az időkorlátot vegyék figyelembe!)
Köszönöm szépen, úgyis el fogom ezt majd mondani - és vissza fogja tartani azokat a teljesítményeket, amelyeket a minőségi bérezés előhozott. Köszönöm szépen. (Taps az MSZP és az SZDSZ padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit