MÁDI LÁSZLÓ

Full text search

MÁDI LÁSZLÓ
MÁDI LÁSZLÓ (Fidesz): Köszönöm, elnök asszony. Tényleg az a helyzet kezd kialakulni a Házban, hogy az ellenzék nem alternatív programot mond, nem hosszan fejti ki az álláspontját, hanem lehetőség szerint egy-kétperces észrevételekkel próbálja szétzilálni a vita menetét. S így az állampolgárok kevésbé kaphatnak képet arról, hogy mit is ajánlanának ők, milyen másfajta elgondolásaik vannak - ehelyett folyamatos támadást és intrikát látunk. (Derültség és közbeszólások az MSZP és az SZDSZ padsoraiból.)
Ezzel szemben egy mondattal hadd reagáljak a Bauer képviselőtársam által elmondottakra, mert szép és tetszetős volt, amit elmondott. (Bauer Tamás: Köszönöm szépen. - Szalay Gábor: Laci! Laci!) Csak ismerjük azt a hasonlatot, amikor a torta kisebb vagy nagyobb, s az azon belüli arányok attól még nem változhatnak. Amiről most beszélgetünk - ami egyébként tényleg nagyon fontos téma, hiszen több tízezer, százezer embert érint a pedagógusbérek helyzete -, itt sajnálatos módon az elmúlt négy évben nem az a csökkenés történt meg, ami a többi területen is, hanem ennél jóval nagyobb csökkenés, s a szakértők szerint a reálvesztesége, tehát a tényleges vesztesége 40 százalék volt. Sokkal nagyobb, mint az összes többi területen, tehát a pedagógusok az elmúlt négy évet igen-igen nagy veszteséggel élték meg.
Ez a Bauer Tamás képviselőtársam által elmondottakból nem igazán tűnt ki, mert ő csak azt mondta, hogy ők is ugyanúgy veszteséget szenvedtek, mint mások. De végül is nehéz időket éltünk, éppen ezért nem kellene csodálkozni, ha a pedagógusbéreket és az oktatási kiadásokat arányaiban legalább azon a szinten tudták volna tartani, ami a többi területet is jellemezte, s akkor mondhatná ezt, akkor lenne jogos ez a felvetése. De amikor azt tapasztaltuk az elmúlt négy évben, hogy az oktatás és a pedagógusbér-helyzet nagyon-nagyon mostoha gyerek volt - ez statisztikailag is nagyon egzaktan igazolható -, akkor bizony azt kell mondjam, hogy Bauer képviselőtársam téved.
Köszönöm szépen. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban. - Dr. Varga István: Szép volt!)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit