DR. WEKLER FERENC

Full text search

DR. WEKLER FERENC
DR. WEKLER FERENC (SZDSZ): Köszönöm, elnök asszony. Tisztelt Országgyűlés! Akkor nyomtam meg a gombot, amikor Hargitai képviselőtársam arról beszélt, hogy jövőre az önkormányzatok támogatása reálértékben megmarad, tehát jövőre lesz az első olyan év, amikor nem csökken úgy, ahogy '93 óta évről évre folyamatosan csökken az önkormányzatok támogatása a GDP-n belül.
Szeretném felhívni tisztelt képviselőtársaim figyelmét, hogy a benyújtott költségvetés számai alapján az önkormányzatok együttes támogatása 9,6 százalékkal növekszik, ezzel szemben a benyújtott költségvetés számításai szerint 10-11 százalékos lesz az infláció. Tehát nem igaz, hogy reálértéken marad az önkormányzatok támogatása.
Másrészt látszólag szőrszálhasogatás, hogy 1-2 százalékról beszélünk, de mit jelentenek ezek a százalékok? Az önkormányzatok GDP-n belüli támogatása tovább csökken 0,5 százalékkal. Ez a 0,5 százalék összesen 54 milliárd forintot tesz ki a következő évben. A költségvetési kiadásoknál az önkormányzatok támogatásának aránya is csökken 1,8 százalékkal, Ez az 1,8 százalék sem sok, de ha ezt számokkal fejezzük ki, ez 61 milliárd forintot tesz ki.
Hosszas vita zajlik - most már 2 órája - a pedagógusok béremeléséről.
(14.30)
Az általános vitában elmondtam - sok ellenzéki képviselőtársamhoz hasonlóan -, a kormány ígéri, hogy emeli a pedagógusok bérét, de az ígéretet részben az önkormányzatoknak kell bevállalniuk és kifizetniük. A benyújtott költségvetési számok alapján - ezt is elmondtam az általános vitában, most megismétlem - egy Miskolc nagyságú városnak 650 millió forint saját erőt kell letennie ahhoz, hogy az önök által beígért pedagógusbér-emelést teljesíteni tudják az önkormányzatok.
Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps az SZDSZ soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit