DR. SURJÁN LÁSZLÓ

Full text search

DR. SURJÁN LÁSZLÓ
DR. SURJÁN LÁSZLÓ (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök asszony. Először szeretnék visszamenni az átlagbérekkel kapcsolatos okfejtésre. Valóban az a helyzet, hogy azok a számok, amiket miniszter úr mondott, bruttó számok a dolog természetét tekintve.
Egy olyan aspektust szeretnék felemlíteni, ami ebben a gondolatmenetben eddig nem került elő. Ebből a bruttó bérből valóban sok minden levonást kell elszenvedni, többek között ebben a naptári évben 19 százalékot tesz ki ebben a jövedelemkategóriában - 55 ezer forintnál - az erre eső szja-teher. A jövő évben ez gyermektelen munkavállaló esetén 16 százalékra csökken, egygyermekesnél 13 százalékra, kétgyermekesnél 10-re, háromgyermekesnél pedig mindössze 4 százalékra. A pedagógusok életvitelét illetően ez azért jelentős tényező.
Ami pedig a forrást illeti: igaz lehet minden olyan kritika, ami a garanciákat kérdezi. Azt hiszem, Jánosi képviselő úr is ezt említette. A részletes vitában helyénvaló emlékeztetni arra, hogy egy ilyen garanciális elem bizottsági módosítóként bekerült a költségvetésbe - és kormánytámogatást is élvezett -, mégpedig a miniszter úr által is emlegetett szorzó kérdése. Innentől fogva - figyelembe véve azt, hogy a közalkalmazotti törvény minimálbér jellegű, tehát az általa meghatározottak egy bizonyos összeget jelentenek - ez a része kötelező, de aki nagyon gazdag, természetesen ennél adhat többet is. De azt gondolom, hogy ezt a minimális emelést az önkormányzati normatívák leosztása után megfelelő forrással el fogják tudni végezni. Erre valóban semmilyen egyeztetés nem adott alkalmat, hiszen ezek a garanciális elemek utólag jelentek meg, nem egy külön törvényben, hanem beépítve, éppen azért, hogy ne veszítsünk időt.
Köszönöm szépen. (Szórványos taps a kormánypárti oldalon.)
(13.20)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit