DR. PUSZTAI GYULA

Full text search

DR. PUSZTAI GYULA
DR. PUSZTAI GYULA (MSZP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Országgyűlés! Az oktatási normatívák kérdésében nagyon sok és élénk vita alakult ki, nagyon sokan taglalták, hogy egyes településeknek mennyi kiegészítést kell tenni a normatívához ahhoz, hogy működőképes maradjon az intézmény. Szó volt itt a községek, városok, megyei jogú városok intézményrendszeréről, szó volt az alapítványi és egyházi iskolák finanszírozásáról, de nem esett szó a vita keretében a megyei önkormányzatok által fenntartott oktatási intézmények finanszírozásának kérdéséről.
Ugyanis óriási gondot fog jelenteni a megyei önkormányzatok számára, hogy az ismételten most már tapasztalhatóan létrejött és megalakult városi és nagyközségi önkormányzatoknál a középfokú intézményeket átadják a megyének négyéves működésre. Márpedig úgy tűnik, hogy ez újra tendencia lesz: azoknak a megyéknek adják át ezeket az intézményeket, amelyeknek a normatíva finanszírozásához, kiegészítő juttatásra minimális lehetőségük van. A megyéknek nincsen önálló bevétele - az illetékbevétel kivételével -, ebből fakadóan ezek a megyei intézmények hátrányos helyzetbe fognak kerülni a jövőt illetően.
Hozzátenném azt is, hogy ha még a kórházak csődeljárását is rátestáljuk a megyei önkormányzatokra, akkor valószínű, hogy a Hende Csaba államtitkár úr által ismertetett börtönrekonstrukciókra figyelemmel egy kicsit talán optimisták lehetünk, hogy jó néhány megyei önkormányzati vezetőnek esetlegesen kellemes körülményt kínál az igazságügyi tárca, mert bizony csődeljárások várhatók, a megyei intézményeknél nagyon komoly gazdálkodási problémák fognak jelentkezni, ha ez a fajta normatíva fog megjelenni a megyei önkormányzatok költségvetésében is.
Köszönöm. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit