DR. JÁNOSI GYÖRGY

Full text search

DR. JÁNOSI GYÖRGY
DR. JÁNOSI GYÖRGY (MSZP): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Pokorni miniszter úr felszólalása ragyogó példát szolgáltat arra, hogy ugyanaz a dolog nagyon különbözőképpen tud festeni, ha más-más oldalról, más-más szempontból közelítjük meg.
Az adatok, amelyeket miniszter úr mondott, pontosak. Ha kormányzati költségvetési oldalról nézzük a dolgot, valóban van egy 15-16 százalékos normatívabővülés az oktatás területén. A közoktatási összkiadások valóban 32 milliárddal nőnek. Tudnunk kell azonban, hogy a közoktatás terén az intézmények fenntartói az önkormányzatok. Ezért ha az önkormányzatok oldaláról is nézzük a finanszírozási helyzetet, már máshogy fest a dolog.
Azok a pénzek ugyanis, amelyekről miniszter úr beszélt, az átengedett bevételekkel, más normatív támogatásokkal együttesen beömlenek az önkormányzatok költségvetésébe. És az önkormányzatok finanszírozási pozíciója valójában csak 10 százalékos javulást mutat a következő évben.
Ez azt jelenti, hogy ha az önkormányzatok jelenlegi kiadási struktúráját nézzük, akkor minden területen 10 százalékkal tudnak többet adni jövőre, mint ebben az évben; 10 százalékkal tudnak többet adni az oktatás, a szociális ellátás, az egészségügy és más területen.
Természetesen el lehet várni az önkormányzatoktól, hogy az oktatás területén ne 10 százalékkal többet adjanak, hanem a normatíva bővülésével párhuzamosan 16 százalékkal többet adjanak. Ebben az esetben azonban valahonnan máshonnan el kell venniük a pénzt. Csak úgy tudják az egyik területet 10 százalék fölött támogatni, hogyha valahonnan máshonnan elveszik a pénzt. Ez egy nagyon komoly konfliktusforrás lesz az önkormányzatok életében. Természetesen azt is meg lehet tenni, hogy előírjuk a kötelező bérkifizetést ezen a területen. Ebben az esetben azonban sajnos azzal kell számolni, hogy az oktatás területén kifizetik mindezt az önkormányzatok, de a dologi, működési kiadásokban radikálisan csökkenteni fogják majd a kiadásaikat (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), hogy átlagosan a 10 százalék fölé nagyon ne menjenek.
Ennek sajnos az lesz a következménye, hogy ismét csoportösszevonások, iskolabezárások, ellátatlan közoktatási feladatok fogják jellemezni az önkormányzatok életét. Egyetlen megoldás van: bővíteni kell az önkormányzat forrásait, meg kell adni a garanciát arra, hogy a szándékok (Az elnök ismét jelez.) valóban teljesüljenek. Ehhez azonban módosító indítványokra van szükség, amelyeket mi magunk is beadtunk.
Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps az MSZP padsoraiban.)
(13.00)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit